Banner CORE HIT RADIO

Obljetnica operacije Zima ’94.

Autor/ica
Objavljeno: 27 studenoga, 2022
PHOTO

Na slici: Sudionici obilježavanja 28. obljetnice početka operacije ‘Zima ’94.’ kod kapele sv. Jakova na Vrdovu

Kod kapele sv. Jakova u blizini istoimenog planinarskog doma na Vrdovu u nedjelju je u organizaciji udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ obilježena 28. obljetnica početka oslobodilačke akcije združenih snaga HV i HVO ‘Zima ’94’. Riječ je o prvoj napadnoj oslobodilačkoj akciji hrvatskih snaga na Dinari kojom je započelo konačno ‘otključavanje’ oslobađanja okupiranih hrvatskih područja i slamanja srpske paradržavne tvorevine SAO Krajine na tlu Hrvatske.

Operacija ‘Zima ’94’ odvijala se od 29. studenoga do 24. prosinca 1994. godine, a obuhvatila je prostor planine Dinare i Livanjskog polja. Tom operacijom hrvatske snage oslobodile su 200 kvadratnih kilometara, 10 kilometara u širinu i 20 u dubinu, do tada okupiranog teritorija, a neizravno je spašena i Bihaćka enklava kojoj je prijetio pad.

Posebnu ulogu na početku ove operacije odigrali su pripadnici sinjske 126. brigade. Prije frontalnog napada hrvatskih snaga – 4., 7. i 5. gardijske brigade, 40. inženjerijske bojne, Oklopne bojne 113. šibenske brigade, 80. i 6. domobranske pukovnije, 114. brigade, 14. topničkog divizijuna iz Šibenika, Prvog hrvatskog gardijskog zdruga, 22. diverzantskog voda HVO, Postrojbe posebne namjene Gavran 2 HVO i Specijalnih postrojbi MUP-a HZ Herceg-Bosne – borbena skupina od oko 130 pripadnika 126. brigade, po snježnom nevremenu i temperaturama koje su na Dinari dosezale do minus 20 stupnjeva Celzijusa, neprimjetno je ubačena iza leđa srpskih linija.

Kada je krenuo frontalni napad hrvatskih snaga pripadnici sinjske brigade udarili su s leđa i izazvali takav strah i pomutnju u redovima srpskih snaga da su ovi krenuli u bijeg ostavljajući topništvo i druga borbena sredstva kako bi spasili živu glavu.

U ovoj operaciji poginulo je 29 pripadnika hrvatskih snaga, 19 je teško i 39 lakše ranjeno, a tri hrvatska borca vode se kao nestali.

Svake godine uz dan početka ove operacije na Dinari se okupe suborci i drugi da bi se prisjetili hrvatskih žrtava i odali im počast. Tako je bilo i u nedjelju. Zbog nevremena, tj. olujne bure s orkanskim udarima, organizatori su odlučili da neće ići do križa na vrhu Maglaj (1.455 mnm), gdje je bilo izmješteno zapovjedno mjesto ‘Zime ’94’, pa je komemoracija održana uz kapelu sv. Jakova na Vrdovu.

PHOTO hh

Tu su, uz predsjednika udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ Boška Vladovića i suborce, vijence i zapaljene svijeće položili izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Luka Brčić, saborski zastupnik, Damir Gabrić i u ime Splitsko-dalmatinske županije te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave cetinskog kraja na čelu s domaćinom Dinkom Bošnjakom, načelnikom Hrvaca. Počast poginulim hrvatskim  junacima odali su i pripadnici 106. brigade HV iz Osijeka, 122. brigade iz Đakova, 108. brigade iz Slavonskog Broda, 54. samostalne bojne ZNG iz Goričana kod Čakovca, 141. brigade iz Splita, 156. brigade iz Makarske, 16. domobranska pukovnija iz Sinja i još nekih ratnih postrojbi.

Tekst i slike: Toni Paštar

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh