Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Održan 17. ‘Dan antike: Utakmica Delmata i Rimljana’

Autor/ica
Objavljeno: 1 kolovoza, 2022
dan antike

Udruga PKD Gaj Laberije organizirala je u nedjelju, 31. srpnja  17. ‘Dan antike: Utakmica Delmata i Rimljana’. Mimohod je počeo od hotela Alkar do stele Gaja Laberija u Vrličkoj ulici, gdje je održan svečani govor o povijesti stele. Nakon toga je kolona preko Trga kralja Tomislava stigla do Trga dr. Franje Tuđmana.

Nakon obraćanja Mariane Pivalice, voditeljice za razvoj turističkih proizvoda i kongrese Turističke zajednice grada Splita, gradonačelnik Sinja Miro Bulj svečano je otvorio program. Manifestaciji su nazočili Lino Ursić, savjetnik za turizam u županijskom Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo i direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana okupilo se oko 900 posjetitelja koji su uživali u neobičnom spektaklu. Kao i svake godine, odigrala se ‘Uakmica Delmata i Rimljana’ u kojoj su, unatoč pobjedi od 5:1, po odluci Dioklecijana, Delmati dobili, ali su pobijedili Rimljani te je pobjednički stijeg stavljen na barjak Rimljana.

Pored utakmice gledatelji su imali priliku vidjeti plesačice, Sinjske mažoretkinje, žonglere s vatrom, a djeca su posebno uživala u igri ‘Joker i Car Dioklecijan’. Program je završen vatrometom u izvedbi skupine Cirku kolektiv iz Splita.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko – dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja.

‘Projekt se nastavlja dalje, u cilju promicanja priče o nastanku nogometa u Cetinskoj krajini te najavljujemo 18. Dan antike koji će se održati 30. srpnja 2023. godine’, kazao je na kraju programa predsjednik Udruge Dejan Poljak.

ferata@ferata.hr
0997370409