Banner CORE HIT RADIO

Održan 5. simpozij ‘Tripalovi dani u Sinju’

Autor/ica
Objavljeno: 7 lipnja, 2019

U Alkarskim dvorima danas je održan simpozij ‘Tripalovi dani u Sinju 2019.’

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo iz Zagreba ‘Tripalove dane u Sinju’ Centar Tripalo pokrenuo je 2015. godine, kao znanstveno-stručnu i kulturnu manifestaciju kojom se na prigodan način obilježava povezanost Mike Tripala i njegovog rodnog grada Sinja. Tema ovogodišnjeg simpozija je bila ‘Hrvatska u prvih šest godina članstva u EU: europske vrijednosti u Hrvatskoj ― novoj članici’.

Na samom početku okupljene su pozdravili predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo Tvrtko Jakovina, predsjednik Nadzornog odbora Centra Miko Tripalo i domaćin simpozija Branko Roglić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Nasić.

Domaćin ‘Tripalovih dana u Sinju’ Branko Roglić izrazio je nadu kako će se ovaj simpozij nastaviti održavati i u buduće, a ove godine pokušat će dotaknuti mnoge teme – od gospodarstva do politike i pokušat će naše društvo učiniti ljepšim. Dodao je kako posebno želi poslati poruku mladim ljudima kako uspjeti u životu.

‘Mora imati ideju i mora imati komparativne prednosti, a Hrvatska ima puno komparativnih prednosti. Okviri u našoj državi nisu baš najbolji, ali moramo na njima poraditi. Moramo stvoriti okvire u kojima će poduzetništvo procvjetati, a to poduzetništvo će se razvijati na idejama mladih ljudi. To je ono što želim kazati i na čemu ću do kraja svog života raditi’, istaknuo je Roglić.

Nakon pozdravnih riječi, uslijedila je panel rasprava ‘Poduzetništvo, solidarnost i lokalni razvoj’ u kojoj su uz Branka Roglića sudjelovali brojni predavači – Vesna Pusić, Davor Majetić, Velibor Mačkić, Vlado Puljiz, Marko Pečarević, Zoran Radman i Vlatko Bandalo, koji je održao zanimljivo predavanje na temu ‘Ekološke blagodati Sinja – šetnica Cetina’. Bandalo je istaknuo nekoliko blagodati cetinskoj kraja, no nedostaje nam, kaže, dobra infrastruktura koja će sve te sadržaje povezati. Posebno je istaknuo brzu cestu koja povezuje Sinj i Split i koja bi Sinju omogućila da diše punim plućima.

‘Tad možemo razvijati brend Alke i konja, razvoj našeg hipodroma i njegovih mogućnosti. Imamo sportski i komercijalni aerodrom, a ne možemo doći do Cetine jer nemamo sigurnost na toj cesti. Pored postojeće ceste bih gradio stazu za konje, stazu za bicikliste i stazu za pješake, rasvjetu, drvored… otvorio bih Cetinu svima. Na otocima Cetine radio mih sadržaje koji bi mogli okupiti mnoge ljude, na Cetini bi tada bile stotine lađa, a pored Cetine konja i bicikla i mi bismo tada mogli živjeti punim plućima. Predložio bih da se na istočnoj strani, od Otoka do Sinja napravi cesta prema Masli, čime bi se smanjila gužva u Sinju, a između te ceste i aerodroma gradio bih golf teren. Dolje u polju bih napravio promjene u prostornom planu gdje bismo mogli graditi rančeve, farme, ugostiteljske i druge sadržaje, kako bismo cijeli prostor promijenili, dali mu novu funkciju kako bi on bio po mjeri čovjeka. Na taj bi način ta ljepota koju imamo cetinski kraj pretvorila u cetinski raj’, kazao je Bandalo.

U okviru druge panel rasprave ‘Mladi i europske vrijednosti’ govorili su Ivo Josipović, Dora Kršul, Mateja Čehulić, Valentino Petrović te sinjski politolog Jakov Žižić koji je govorio o političkoj participaciji mladih u Hrvatskoj. Žižić je istaknuo problem slabe izlaznosti na izbore, naglašavajući kako je sve manja politička participacija mladih ljudi. Kazao je kako je veliki problem za demokraciju što ljudi često misle da kroz izbore ne mogu utjecati na odluke koje se donose.

‘Treba nekako vratiti to povjerenju, tu vjeru da se kroz sudjelovanje u politici može utjecati, daje politička participacija učinkovita, da vi stvarno na nešto možete utjecati, a ne da o svemu odlučuju neki drugi. U svakoj demokraciji je zapisano da vlast pripada narodu, to treba biti vidljivo ljudima’, zaključio je Žižić.

U završnoj riječi okupljenima se obratio predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo Tvrtko Jakovina, koji je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim ‘Tripalovim danima u Sinju’.

‘Mislim da smo ove godine najkonkretniji, pomalo polemički, posebno u prvoj panel raspravi koja govori o gospodarstvu, ali i u drugoj koja govori o vrijednostima, naročito vrijednostima mladih i obrazovanju, što su najozbiljnije teme za ovo društvo. Čini mi se da je ovo korisno za manje gradove jer Hrvatska ne može biti samo u jednom velikom gradu. Hrvatska će biti uspješna ako svi drugi dijelovi budu barem približno uspješni kao što je glavni grad ili najrazvijenija sredina’, kazao je Jakovina.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh