miro bulj
hdz

Održan edukativno-izložbeni skup o medu i proizvodima od meda

Autor/ica
Objavljeno: 31 siječnja, 2015
skup_med03

Pod nazivom ‘Med u svakodnevnoj prehrani i učinci na zdravlje’ u hotelu Alkar održan je izložbeno-edukativni skup u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, Udruga pčelara ‘Matica’, Poduzetničkog centra Sinj, LAG -a‘Cetinska krajina’ i Grad Sinja.

Na Skupu se okupilo 80-tak pčelara s područja cijele Dalmacije i zainteresirani građani koji su željeli sa stručnog stajališta saznati nešto više o medu i ostalim pčelinjim proizvodima. O ljekovitim svojstvima meda i proizvodima od meda s temom ‘Pčelinji proizvodi-funkcionalna hrana’ govorila je Gordana Hegić, doktorantica na katedri za pčelarstvo na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

‘Naglasak je na svakodnevnu upotrebu, naglasak je da su pčelinji proizvodi zapravo funkcionalna hrana, to je zapravo hrana sa biološko ativnim djelovanjem koja ima pozitvni učinak na cijeli organizam. Kada govorimo o proizvodima, onda se mora kazati i nešto kritički, jer je dosta patvorina meda na tržištu i te patvorine se prodaju najčešće uz cest i to su medovi od kadulje, lavande i ružmarina’, istaknula je dr. Hegić.

Hegić je podsjtila da je prošla godina bila jedna od najlošijih za pčelare kada je kvantitet u pitanju, a s druge strane kvaliteta je bila vrhunska jer su pčele prerađivale manju količinu nektara i dodale više svojih enzima, koji medu dodaju dodatni zdravstveni benifit.

O radu i djelovanju Pčelarskog saveza Splitsko -dalmatinske županije i održanom 5. Međunarodnom pčelarskom sajmu ‘Dalmatina’ govorio je predsjednik Saveza Ivan Mravak, podsjećajući kako na području Županije djeluje oko tisuću pčelara s oko 40 tisuća košnica. U Cetinskoj krajini pčelarstvom se bavi oko 200 pčelara koji imaju oko deset tisuća košnica.

Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj govorila je o medu i pčelarstvu kao kvalitetnioj poduzetničkoj grani i poticajima Države, Županije splitsko-dalmatinske i fondova Europske unije.

Ovaj skup bio je prigoda da se predstave LAG Cetinske krajine, o kojem je govorio Tomislav Klarić Kukuz i Centar za ruralni razvoj ‘CERURA’ Sinj o čijim je projektima govorio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog saveza zadruga Stipe Efendić.

Po završetku skupa održana je promocija i degustacija 80-ak najbolje ocijenjenih medova s 5. Pčelarskog sajma ‘Dalmatina 2014.’ koji je održan u studenom prošle godine u Splitu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh