Održana konferencija povodom završetka projekta ‘Staza Gospi Sinjskoj’

Autor/ica
Objavljeno: 7 travnja, 2015

staze_gospi_sinjskoj03

Nakon završetka provedenih aktivnosti projekta ‘Staza Gospi Sinjskoj’ – ‘The Our Lady of Sinj Route’, koji se realizira kroz IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007.-2013., u Alkarskim dvorima u Sinju održana je konferencija za novinare.

Konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati provedba projekta Staza Gospi Sinjskoj i turistički vodič projekta, nazočio je veliki broj zainteresiranih predstavnika jedinica lokalne samouprave, turističkih djelatnika, poduzetnika, članova raznih udruga i ostalih zainteresiranih građana.

Na konferenciji su govorili predstavnici svih projektnih partnera: Grada Sinja dogradonačelnik Zlatko Ugrin, Grada Solina gradonačelnik Blaženko Boban, Hrvatske gorske službe spašavanja – HGSS stanica Split-pročelnik Stipe Božić, općine Prozor-Rama zamjenik načelnika Ivica Tomić i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin. Uz partnere, provedbi projektnih aktivnosti doprinijeli su i projektni suradnici: Turistička zajednica Grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama-Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije te Planinarsko društvo Kamešnica iz Livna.

Svake godine uoči blagdana Velike Gospe u noćnim satima put Sinja hodočasti na tisuće vjernika, osobito mladih put Sinja, a hodočašće se uglavnom odvija na glavnim prometnicama, gdje hodočasnicima prijete brojne opasnosti. Idejni začetnik projekta, naš poznati alpinist, putopisac i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Split Stipe Božić upravo je zbog toga došao na ideju za ovaj projekt.

‘Najprije sam iznio ideju u Franjevačkom samostanu u Sinju, pa Gradu Sinju, a nakon inicijativnog sastanka u 2011. godini pozvali smo i ostale općine i gradove da nam se pridruže u ovom projektu, u prvom redu općinu Ramu, pa Tomislavgrad, Solin i ostale. Napravili smo operativni plan, aplicirali za IPA projekt EU za prekograničnu suradnju, taj smo projekt dobili i on je sada pri samom kraju’, kazao je Stipe Božić te dodao kako krajem travnja s predstavnicima u ovom projektu, turističkim djelatnicima i zainteresiranima kreće u obilazak cijele staze – od solinskog nacionalnog svetišta do Rame, stazom dugom 150 kilometara.

Božić je naglasio kako se ovim projektom želi poboljšati zajednička turistička ponuda, temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.

Tehničke pojedinosti ovog projekta ispred Grada Sinja predstavila je koordinatorica na projektu Ivana Pavić. Ukupna vrijednost projekta je 4.241.035,98 kn, od čega se 54 posto proračuna projekta odnosi na aktivnosti partnera u Republici Hrvatskoj, a preostalih 46 posto na aktivnosti partnera u BiH. Udio EU sredstava u ukupnoj vrijednosti projekta je 83 posto, dok ostali dio sredstava sufinanciraju partneri na projektu. Projekt ‘Staza Gospi Sinjskoj’ odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina i njegova je provedba započela 09. travnja 2013. godine. Na samoj stazi nalazi se 21 kontrolna točka, od čega ih je osam na Cetinskom području: Križice-Dicmo, Rera-Dicmo, Kukuzovac, Svetište Gospe Sinjske, Otok, Grab, Ljut i Kamensko. Dobar dio ove staze, točnije od Solina do Sinja, ide nekadašnjom Feratom. Na svakoj od 21 kontrolne točke bit će i pečat kojim će hodočasnici moći ovjeriti svoje kretanje Gospinom stazom.

Sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin istaknuo je kako je Sinj glavni nositelj ovog projekta, a iz proračuna Grada za projekt je izdvojeno 170 tisuća kuna.

‘Ovaj projekt poklopio se s našom velikom obljetnicom, a to je 300 godina u čast Gospe Sinjske. Zanimljivo je što projekt kreće na ovu obljetnicu, što mnogo znači u marketinškom i turističkom smislu za projekt’, istaknuo je sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin.

U okviru konferencije predstavljeni su rezultati provedbe projekta Staza Gospi Sinjskoj i Turistički vodič Staze Gospi Sinjskoj, smjernica Zajedničke strategije promocije turizma na prekograničnom području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na uređenje kontrolnih točaka i ostalih aktivnosti koje se trebaju urediti duž cijele staze. Okupljene je s ovom temom upoznao Tomislav Grubić, predstavnik turističke organizacije koja je temeljem javne nabave dobila posao vezan uz turističko predstavljanje ovog projekta.

Govoreći o povijesnoj, vjerskoj i kulturnoj važnosti projekta, sinjski gvardijan fra Petar Klapež podsjetio je kako je projekt ‘Staza Gospi Sinjskoj’ naznačen u objavljen u ‘Kalendaru Gospine jubilarne godine 2015.’ Moderator završne konferencije bio je prof. Marko Duvnjak.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh