Održana premijera filma ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’

Autor/ica
Objavljeno: 4 veljače, 2017
huda_jama_2

Izvor: www.gospa-sinjska.hr

Promocija dokumentarnog filma ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’, u organizaciji Samostana i Župe Gospe Sinjske te Grada Sinja, održana je u petak, 3. veljače 2017. godine, u Gradskom kinu u Sinju.

U kino dvorani, uz brojne Sinjane te redatelja filma Romana Leljaka, promociji su nazočili gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać i Vladin povjerenik za Grad Sinj Igor Vidalina.

Na početku sve okupljene gvardijan fra Petar Klapež je pozvao da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Domovinskog rata, žrtvama komunističkog režima Drugog svjetskog rata i poraća. Citirajući riječi biskupa Vlade Košića gvardijan fra Petar je naglasio:

‘Ako se mi suočavamo s ranama, mi te rane želimo liječiti, a ako ih stalno skrivamo one će uvijek krvariti i nikada neće ozdraviti. Sve vas pozivamo da se duboko zamislimo i dopustimo da nas ta istina, koja je teška, prožme i da ju upoznamo. Ne treba se bojati zastupati istinu jer istina će nas kako kaže Isus, osloboditi’.

Vladin povjernik Igor Vidalina zahvalio je redatelju filma Romanu Leljaku što je prihvatio poziv Samostana i Grada Sinja da se dokumentarni film ‘Huda jama’ prikaže u Sinju. Autoru je zaželio puno uspjeha u njegovom predanom radu da se otkrije svaka jama i da nevine žrtve komunističkog režima zasluže dostojni pokop.

huda_jama_1

Autor filma Roman Leljak je kazao kako već 27 godina radi na istraživanju komunističkih zločina te kako je ovaj film tek jedna od priča o počinjenom zlu i zločinu.

‘U Sinj sam prvi put došao. Možda bi bilo ljepše da sam došao s nekom ljepšom pričom, ali ovaj film je u službi istine. To govore i prepune dvorane diljem Hrvatske i inozemstva i večeras u Sinju, vas koji želite čuti istinu. Ovaj film govori o rudniku Huda jama u čijem je sklopu rudarsko okno Barbarin rov i gdje je na najgori mogući način likvidirano preko 3000 ljudi. Zločinci ih nisu čak ni ubijali već su ih žive bacali u šaht dubok 48 metara, poslije toga zazidali i ostavili ih u tami. Neki od njih su uspjeli iskopali čak sedam metara u nadi da će izaći van, ali nisu znali da je komunizam zatrpao taj rov s 110 metara različitog materija. Zašto sve to? To su bile žene, djeca, ranjeni vojnici. Oni su bili ljudi, imali su snove, prve ljubavi, željeli su živjeti i nešto učiniti od svog života, a zbog komunizma završili su u strašnim mukama. Huda jama nažalost nije samo jedna. U Sloveniji postoji 15 rudnika koje su partizani upotrebljavali za likvidacije. Bio je to najlakši način, tako nije trebalo kopati i pokopati te ljude, nego samo ih zazidati i ostaviti. Jedno od najvećih takvih mjesta je rudnik Pečovnik kraj Celja gdje je u šaht dubok 215 metara bačeno 12 000 ljudi. Ako za Hudu jamu znamo da je tamo ubijeno otprilike 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 Nijemaca, za Pečovnik znamo da se tamo nalazi 12000 Hrvata’, ustvrdio je Leljak te dodao kako ostaci tih hrvatskih žrtava iz Pečovnika zaslužuju dostojno počivalište u hrvatskoj zemlji.

huda_jama_3
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh