Banner CORE HIT RADIO

Održana redovna izvještajna skupština Viteškog alkarskog društva

Autor/ica
Objavljeno: 3 prosinca, 2022
VAD

U prezentacijskoj dvorani Muzeja Sinjske alke održana je redovna izvještajna Skupština Viteškog alkarskog društva Sinj. Uz članove VAD-a predvođene predsjednikom dr. Stipom Jukićem i alkarskim vojvodom Mariom Šušnjarom, Skupštini su nazočili sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnici Hrvaca i Otoka Dinko Bošnjak i Dušan Đula, predsjednik Gradskog vijeća Sinja Petar Župić.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi predsjedavajućeg radnog predsjedništva Ivana Nasića i prihvaćanja točaka dnevnog reda, članovima Alkarskog društva prigodno su se obratili gosti skupštine.

U svom pozdravnom govoru fra Marinko Vukman je istaknuo:

‘Zadovoljstvo mi je i čast po prvi puta kao sinjski gvardijan nazočiti alkarskoj skupštini. Alka, svetište, grad Sinj, naša Čudotvorna Gospa Sinjska, to je neraskidivost, što nas sve čini ponosnim i tako treba biti i ubuduće.’

Sinjski gvardijan je zaželio uspješan rad Skupštini i svemu što provodi Viteško alkarsko društvo u svom radu.

U ime splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana skupštini je nazočio njegov zamjenik Stipe Čogelja, koji je pozdravljajući nazočne istaknuo kako je Sinjska alka ne samo prepoznatljiv brend Sinja, cetinskog kraja, Županije nego i Hrvatske, posebno u turističkom i kulturnom pogledu. Čogelja je ovoga puta kazao kako on dolazi iz jednog malog mjesta Vinova pored Unešića, a iz toga kraja mnoge su poznate osobe ostavile dubok i neizbrisiv kraj u svom radu u sinjskom kraju, ističući skladatelja Jakova Gotovca, provincijala sadašnjeg fra Marka Mršu, a iz susjednih Kladnjica nadaleko je poznati sinjski franjevac fra Konstantin Matas. Čogelja je na kraju istaknuo kako je Županija u proteklom razdoblju povećala financijski iznos kojim pomaže aktivnosti i projekte VAD-a, što će činiti i ubuduće.

Pozdravljajući sve na ovoj redovnoj izvještajnoj skupštini sinjski gradonačelnik Miro Bulj kao i prethodni govornici naglasio je važnost Sinjske alke kao brenda koji je itekako prepoznatljiv ne samo u nacionalnim okvirima, ali ističući kako se još više mora raditi na toj promociji posebno u turističkom smislu. Bulj je naglasio kako posljednji turistički pokazatelji govore da je noćenja bilo 20% više nego 2019., na što se svatko poziva u određenim brojkama:

‘Svi zajedno još više moramo raditi na promociji nečega što nitko nema, a to je Sinjska alka i Gospa Sinjska, to je naša zadaća i obveza neovisno o našim različitostima i pogledima na određena pitanja.’

Kada je u pitanju određena aktivnost koja se oslanja na rad Društva, Bulj je kazao kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za renoviranje i obnovu štale na Hipodromu koja je izgrađena za vrijeme Mediteranskih igara 1979.

U ovom dijelu Skupštine za riječ se javio načelnik Općine Otok Dušan Đula, koji je istaknuo kako je malo Otočana u Alkarskom društvu, a povijest kazuje kako su se upravo Otočani prvi oduprli Osmanlijama u pohodu na Sinj, ali i u vremenu poslije dali su veliki značaj za cetinski kraj. Đula je zamolio Alkarsko društvo za što veći broj žitelja s područja Općine Otok u Alkarskom društvu. Uz ove alkarske teme Čogelja, Bulj i Đula kratko su govorili i o cestovnom, odnosno infrastrukturnom razvoju cetinskog kraja.

VAD

Nakon što je Jerko Ivandić, predsjednik verifikacijske komisije, pročitao da je skupštini od 298 nazočno 156 članova čime je ispunjen potreban kvorum, Skupština je počela s radnim dijelom.

Izvješće o radu Upravnog odbora VAD-a podnio je predsjednik Stipe Jukić. Bara, Čoja i Alka održane su, kao i uvijek, uz veliko zanimanje gledatelja, posebno zbog višestrukih pripetavanja, istaknuo je Jukić osvrćući se na ovogodišnje alkarske svečanosti:

‘Alki su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i po prvi put predsjednik strane države – predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ostali uzvanici bili su predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik i potpredsjednik Vlade, crkveni velikodostojnici, predstavnici vojske, policije, udruga iz Domovinskog rata i mnogi drugi.’

VAD

Jukić je posebno naglasio važnost stalnog promoviranja Alke u svijetu, posebno u povezanosti s drugim sličnim udrugama:

‘Upravni odbor VAD-a u proteklom razdoblju nastavio je rad na projektima širega predstavljanja Alke u svijetu. Početkom mjeseca kolovoza potpisali smo povelju o prijateljstvu s udrugom starih grenadira iz Ženeve, što je nastavak dugogodišnje uspješne suradnje. Zajednički smo se obvezali razvijati suradnju na kulturnom, umjetničkom i turističkom polju, organizirajući manifestacije koje će promicati našu povijesnu i kulturnu baštinu. S udrugama koje organiziraju viteške igre u Zakyntosu (Grčka), Oristanu, Osilu, Sulmoni (Italija) i Barbanu (Hrvatska) 1. listopada 2022. potpisali smo Protokol o udruživanju kojim su se svi potpisnici obvezali da će zajedno raditi na stvaranju Europske mreže viteških igara.’

Jukić je govorio i o drugim aktivnostima koje se provode u Alkarskom društvu, osvrćući se i na Muzej Sinjske alke:

‘Posjeti Muzeju Sinjske alke vratili su se na razinu od prije pandemije koronavirusa. Uz organizaciju obilazaka stalnoga postava, nastavljen je rad na digitalnom dokumentiranju imovine Društva, pripremi za tiskanje kataloga numizmatičke zbirke VAD-a, kao i monografije.’

Jukić je naglasio da se intenzivno radi na organizaciji predstavljanja Sinjske alke u Beču sljedeće godine:

‘Obavili smo niz razgovora s mogućim domaćinima i suradnicima. U skoro vrijeme imat ćemo detaljan program događaja.’

Predsjednik Alkarskog društva pozvao je sve članove Skupštine da se aktivno uključe u rad Viteškoga alkarskog društva i pomognu Upravi u realizaciji svih zadanih ciljeva koji nas očekuju, a posebno u organizaciji 308. alkarskih svečanosti koje će se održati Bara 4., Čoja – 5. i Alka 6. kolovoza 2023.

U svom izvješću alkarski vojvoda Mario Šušnjara kazao je kako su sve pripreme, prove i sama alkarska natjecanja protekli u duhu viteštva na zadovoljstvo svih koji su pratili te događaje:

‘Posebno je zanimljivo i interesantno kako su sva tri alkarska dana Bara, Čoja i sama Alka protekla u pripetavanju, a to gledatelji vole i to daje dodatnu višu dimenziju alkarskim svečanostima.’

VAD

Šušnjara je ovom prigodom zahvalio na suradnji i odlično odrađenim aktivnostima alkarima, alkarskim momcima, alajčaušu Ivici Filipoviću Grčiću, arambaši Ivi Vukasoviću, Upravi društva na čelu s predsjednikom VAD-a Stipom Jukićem, Časnom sudu, Nadzornom odboru, Gradskoj glazbi Sinj, posebno puku Sinja i cetinskog kraja. Vojvoda je još jednom čestitao slavodobitniku 307. Alke Frani Ivkoviću, pobjednicima Bare i Čoje Ivi Zorici i Frani Talaji i njkihovim momcima. Kao i predsjednik Društva, Šušnjara je pozvao sve da se uključe u rad Alkarskog društva, a sve u cilju još veće promocije i prepoznatljivosti alke u Hrvatskoj i svijetu.

Izvješće Časnog suda pročitao je predsjednik Boško Vladović ističući kako su se sve aktivnosti u Alkarskom društvu odvijale sukladno Statutu, a nije bilo niti jedne zaprimljene prijave po kojoj bi na određen način morao reagirati Časni sud.

Predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Markulin istaknuo je u svom izvješću kako NO nema nikakvih primjedbi na rad Alkarskog društva u cjelini, posebno na poslovanje i vođenje službene dokumentacije Društva. Financijsko izvješće za 2021 godinu, kao i planirano za 2023 godinu iznijela je djelatnica VAD-a Jelena Marović. Što se tiče prošle godine, prihodi su iznosili 6 miljuna, 855 tisuća 874 kune, a rashodi 6 milijuna, 400 tisuća, 224 kune, što je 445 tisuća razlike na prihodovnoj strani. Planirane finacije VAD-a za 2023. godine su 1 milijun i 227 tisuća eura. Sva iznesena izvješća su jednoglasno prihvaćena, kao i to da članarina društva za iduću godinu bude 50 eura.

Svi govornici na ovoj skupštini čestitali su Božić i Novu godinu članovima alkarskog društva i njihovim obiteljima.

VAD

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh