Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 13 kolovoza, 2019

Na utvrdi Kamičak sinoć je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, povodom Dana Grada koji se slavi u četvrtak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe.

Prije same sjednice upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Izaslanstvo Grada Sinja položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima pokojnih gradonačelnika Ivice Glavana na groblju Sv. Roka u Udovičićima i na grobu bivšeg gradonačelnika Nikole Tomaševića u Brnazama, kod Središnjeg križa na groblju Sv. Frane i na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu,

Svečanoj sjednici sinjskog Gradskog vijeća i ove godine nazočio je veliki broj uzvanika –izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, Ante Babić, a izaslanik predsjednika Hrvatske vlade Andreja Plenkovića, Luka Brčić, zamjenik Župana Splitsko dalmatinske županije. Sjednici je nazočio i saborski zastupnik Ante Pranić te gradonačelnici Vukovara, Knina, Novalje, delegacija Općine Prozor – Rama te načelnici Općina Posušje i Grude kao i predstavnici općina i gradova cetinskoga kraja. Na sjednici su bili i predstavnici VAD – a kao i ovogodišnji slavodobitnik 304. Sinjske Alke Frano Ivković i njegov alkarski momak Mario Blajić.

Na početku sjednice okupljene je pozdravio potpredsjednik sinjskog Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić, koji se osvrnuo na rad Gradskog vijeća u proteklih godinu dana.

‘U tom razdoblju Gradsko vijeće održalo je 9 redovnih i 4 izvanredne sjednice, u sklopu kojih je doneseno 97 akata Gradskog vijeća. Na sjednicama je doneseno niz odluka i programa uglavnom usmjerenih potrebama u komunalnoj infrastrukturi, društvenim djelatnostima, socijalnoj skrbi i obrazovanju. Isto tako donosile su se odluke koje su u funkciji razvoja grada, podrške gospodarstvu te podizanju kvalitete života građana. Uz besplatne udžbenike koje osigurava Država, Grad i ove godine svim učenicima osigurava besplatne radne bilježnice i drugi nastavni pribor. Posebno bi istaknuo kako su u ovoj godini svi sinjski studenti, ponavljam svi studenti koji redovito studiraju, dakle njih 240 ostvarili pravo na stipendiju u iznosu od 700,00 kn mjesečno, uz napomenu kako svi oni već nekoliko godina imaju pravo i na besplatan autobusni prijevoz na linijama Sinj – Split i Sinj-Knin, a iz drugih mjesta pravo na refundaciju troškova. Isto tako novost je i kako je Odlukom Gradskog vijeća za drugo i svako sljedeće istovremeno upisano dijete iz iste obitelji, vrtić besplatan. Posebno nas veseli činjenica da je ove godine Grad Sinj među 12 gradova u Republici Hrvatskoj koji su ostvarili pozitivan prirodni prirast u 2018. godini, te se svi skupa nadamo nastavku tog trenda u daljnjem razdoblju, jer dobro znamo o kako velikom i značajnom problemu je riječ’, rekao je među ostalim Bilandžić.

Cijeli govor potpredsjednika Gradskog vijeća Anđelka Bilandžića pročitajte OVDJE.

U ime čelnika gradova i općina bivše Općine Sinj okupljene je pozdravio načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak, u ime Udruge nezavisnih gradonačelnika i načelnika prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo, u ime načelnika Općine Posušje i općine Grude, općine Prozor- Rama kao i cijelog hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine, pozdrave je uputio načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, a u ime Vlade RH dožupan splitsko – dalmatinski Luka Brčić, pozdrave predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića prenio je saborski zastupnik Ante Babić.

Gradonačelnica Grada Sinaj Kristina Križanac u svom govoru je istaknula kako protekla godina nije bila politički idilična kao ni neke prije nje, ali kako ih to nije obeshrabrilo da se trude i rade kako bi svi zajedno doprinijeli razvoju Grada.

‘Brojne promjene i aktivnosti političkih dionika su donekle usporile zacrtane planove ali nisu dovele do prekida ni zastoja u njihovoj realizaciji. Svakako treba reći da je ovo Gradsko vijeće smoglo snage da političke pozicije stave u drugi plan a prednost dadu važnosti realizacije projekata koji su dobili šansu financiranja iz bespovratnih sredstava EU. Prepoznajući programski i vremenski okvir, priliku da se ključni razvojni projekti Grada realiziraju, donesen je Proračun za 2019.g. i Plan razvojnih programa za 2020. i 2021.g’, rekla je među ostalim gradonačelnica Kristina Križanac.

Govor gradonačelnice Kristine Križanac pročitajte OVDJE.

Nakon što je prikazan sedmominutni film u kojem su prikazani važni projekti u Gradu posljednju godinu dana koji je gradonačelnica najavila i kao svoje jednogodišnje izvješće uslijedio najsvečaniji dio večeri – dodjela javnih priznanja Grada Sinja za 2019. godinu.

Osobne nagrade pripale su Bošku Poljaku, Zdenki Filipović Grčić i Davoru Mori, dok se kolektivne nagrade uručile Lovačkom društvu Sinj i Centru ‘Juraj Bonaći’.

Boško Poljak osobnu nagradu Grada Sinja dobio je za bezrezervnu dobrotu, humanost, ljubav i brigu prema najranjivijim i najpotrebitijim skupinama našega društva. Vođen neprocjenjivim ljudskim vrlinama darivanja i pomaganja, unatoč skromnim uvjetima u kojima živi niz puta je odvojio svoja novčana sredstva i donirao onima kojima je to najpotrebnije te je tako svojim humanim djelima oživio vjeru u ljudskost i zajedništvo.

Osobna nagrada grada pripala je i Davoru Mori dragovoljcu Domovinskoga rata u kojime je sudjelovao kao pripadnik gardijskih brigada (4. Gbr i 1.HGZ) za kontinuirano zalaganje i neumorno promoviranje pozitivnih vrijednosti Domovinskog rata.

Gradski vijećnici su odlučili dodijeliti osobnu nagradu i Zdenki Filipović Grčić medicinskoj sestri iz Sinja, za dugogodišnji doprinos u pružanju sestrinske skrbi djeci, odraslim, starijim i nemoćnim osobama.

Kolektivna nagrada pripala je Lovačkom društvu Sinj, osnovanom 1916. godine, kao jednoj od najstarijih udruga u republici Hrvatskoj, za dugogodišnje uspješno djelovanje čiji su temeljni ciljevi objedinjavanja rada članova ove udruge radi uzgoja, zaštite i lova divljači te očuvanja prirode, prirodnog okoliša i ekološke dobrobiti ni gospodarenja zakupljenim lovištima na načelu svjesnog domaćina.

Kolektivna nagrada pripala je i Centru ‘Juraj Bonaći’, ustanovi socijalne skrbi koja u našem gradu djeluje od 1972. godine kao područno odjeljenje Centra Juraj Bonaći, za dugogodišnju nesebičnu brigu o djeci i odraslima s intelektualnim i drugim oštećenjima u razvoju. Stručno osoblje ove ustanove kontinuirano ulaže sve svoje stručne im ljudske resurse u brigu o svojim štićenicima kao i unaprjeđenje njihovih života, te se zahvaljujući njihovom radu i trudu redovito vrate sa sportskih natjecanja s medaljama oko brata , a redovito se mogu vidjeti i na prodajnim izložbama i drugim sličnim aktivnostima u gradu.

Gradonačelnica je dodijelila zahvalnicu Juri Vojkoviću, profesionalnom barmenu i tajniku Hrvatske udruge barmena koji je svojim aktivnostima i dugogodišnjim radom obogatio turističku ponudu Grada Sinja, a posebno kao delegat Hrvatske udruge barmena za promociju koktela Alkar na regionalnim, državnim, međunarodnim i svjetskim natjecanjima i prvenstvima, putem kojih je doprinio širenju popularnosti i turističke vidljivosti viteške igre Sinjske Alke, Grada Sinja i Cetinske krajine. Gospodin Jure Vojković je i organizator raznih natjecanja barmena u Hrvatskoj, kao i dobrovoljni davatelj krvi, član društva Crvenog križa, te član Viteškog alkarskog društva. Korisnici centra ‘Juraj Bonaći’ gradonačelnicu su darovali sliku na kojoj je naslikan Kamičak.

U glazbenom dijelu nastupili su Klapa Sinj, mlada Karla Vuković na violi te Božo i Marija Župić, a program su vodili Darija Marić Pavić i Branimir Romac.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh