mel

OŠ Marko Marulić doniran defibrilator

Autor/ica
Objavljeno: 28 studenoga, 2022

m Defriblirator
Osnovna škola Marko Marulić je nabavila vanjski automatski defibrilator, kojim uz osnovnu edukaciju i laici mogu pružiti prvu pomoć u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

Naime, škola je prije nekoliko mjeseci pokrenula inicijativu za nabavku ovog uređaja.

‘Dijelom smo bili potaknuti ovogodišnjim kobnim slučajem kada je maloljetniku zastalo srce na ekskurziji u Biogradu na moru koji je nažalost završio tragično. Krenuli smo u osiguranje sredstava i u mnogim kontaktima se pronašao bivši učenik koji je donirao uređaj vrijedan 14.000,00 kuna i koji je želio ostati anoniman’, poručio je u.z. Ravnatelj OŠ Marka Marulića, Marko Križanac.

Osnovna edukacija pružena je svim zaposlenicima prošlog petka. Bivši učenik škole spec. opće kirurgije dr. Zvonimir Križanac održao je predavanje i prezentaciju rada defibrilatora. Pokazao je koliko je zapravo jednostavno rukovanje jer uz slikovne upute, uređaj ima vođenje procesa na hrvatskom jeziku.

Defriblirator

Koliko je poznato ni jedna škola u Županiji nema defibrilator, a bilo bi poželjno da ga javne ustanove ovakve i slične vrste, ukoliko je moguće, nabave.

‘On neće služiti samo onima koji koriste sam objekt škole, nego je namijenjen i našem bližem susjedstvu, sugrađanima, ljeti ogromnom broju korisnika gradskog bazena, vrtiću itd. i želimo da bude na znanje svima kao informacija da je u našoj školi (nek se nađe, zlu ne trebalo..)’, poručili su iz Škole.

Također, defibrilator nije jedina pohvalna donacija školi.

‘Jedan bivši učenik je poklonio automat za samostalno zatvaranje ulaznih vrata radi energetske učinkovitosti. Ovakvim humanim djelima naši bivši učenici pokazuju zahvalnost školi koju su pohađali i koja je dijelom zaslužna za njihove uspjehe u životu’, zaključio je u.z. ravnatelj Križanac.

ferata@ferata.hr
0997370409