tramax

Otman i njegovi hrvatački humanitarci

Autor/ica
Objavljeno: 2 prosinca, 2019
ddk

Puni divljenja i zahvalnosti često se spomenemo velike humane obitelji koja djeluje na području Cetinskog kraja. Riječ je o ljudima koji daruju najvrjednije kako bi pomogli drugima, riječ je o dragovoljnim darivateljima krvi.

Današnju priču počinjemo u Hrvacama, točnije u restoranu Vreba gdje je prošle subote 30.studenog, održana jedna od najuspješnijih akcija darivanja krvi na području cetinskog kraja.
I možemo reći kako ne čudi uspješnost kada se zna kako je suorganizator klub DDK Hrvace, a ovoga puta prikupljene su 94 doze.

Klub hrvatačkih darivatelja vrlo uspješno vodi već 15 godinu Ante Stipanović svima znani kao Otman. Otman je uvijek raspoložen, razgovorljiv, spreman za akciju, omiljen među darivateljima, ali i divan sugovornik koji se prisjetio svojih darivateljskih početaka.

‘Sada sam u godinama kada više ne mogu davati krv, a dao sam 77 puta.Više vremena imam za pripremu organizacije, naše četiri godišnje akcije ovdje u Vrebe. U prosjeku imamo oko 80-tak doza krvi po akciji. Za vrijeme darivanja krvi u Hrvacama vlada posebna, rekao bih, slavljenička atmosfera, ne samo mojih hrvatačana nego i darivatelja sa drugih područja koji žele doći ovdje i dati krv. Mi smo rekorderi po akcijama, a prije dvije godine imali smo akciju sa 106 prikupljenih doza. Prošle godine najveći broj doza bio je 84′, govori popularni Otman.

Otman je 71-godišnji umirovljenik, koji se na početku Domovinskog rata stavio na raspolaganje odgovornima za ustrojavanje mjesnih straža i drugih aktivnosti koje je u to vrijeme provodio u svojoj radnoj organizaciji. Akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvacama organizora s članovima Kluba, a u šali kaže kako bi mogao i sa svojom bližom obitelji organizirati svaka tri mjeseca.

‘To je bar lako, moja tri sina Frano, Denis i Mario su do sada dali oko stotinu puta. Moji nećaci Jerkani, Ante zvani Gunja i Mladen već su svaki dali krv više od 50 puta tu su i njihova djeca pa nećaci Šarići i njihova djeca isto.
Tu još dodamo ovih šest prijatelja i daljnjih rođaka iz Zorica koji daju krv i eto prave obiteljske i prijateljske akcije, tu nas je oko 30 ‘, kaže Ante Stipanović – Otman naglašavajući s ponosom kako je član njihovog kluba i rekorder koji još daje krv na Cetinskom području Dado Bošnjak sa 125 davanja.

Kaže kako je za njega veliki dan kada organizira darivanje krvi, tvrdi kako ga polako godine ‘stišću’ i ‘gleda’ kome predati vodstvo kluba. To su njegove želje, ali na akciji je bilo vidljivo da članstvo svoga predsjednika još uvijek ne misli mijenjati.

ddk

U ovoj posljednjoj hrvatačkoj akciji ove godine, svakom je darivatelju krvi poklonio bakalar, malo kave i keksa za ove blagdane:

‘Ovo ti je u nas obavezno. Za kraj godine, bakalar ili nekada ulje maslinovo. Moramo ljudima zahvaliti na svemu. Ovi koji danas nisu bili na darivanju krvi ja ću im kući odnijeti njihov poklon. Uz njih moram obići sve ove na području naše općine i podijeliti im pakete socijalne pomoći koji na to imaju pravo, uvijek ima posla. Mi u Hrvacama brojimo oko 80 članova u klubu. Uz naš Crveni križ i našeg voditelja Antu Zoricu, njegovog prethodnika Antu Omrčena i ostale u Crvenom križu,pomoć imamo i od naše općine, a odlično surađujemo s našim prijateljima iz svih drugih klubova darivanja krvi u Cetinskoj krajini’, ističe Ante Stipanović Otman,pozivajući mlade ljude da se uključe u humani rad i pridruže postojećim darivateljima krvi kako bi pomogli onima kojima je dragocjena tekućina potrebna.

Na kraju ove pred blagdanske humanitarne priče, Ante Stipanović Otman, kaže da za svoje ‘zurlanje‘ ima razumijevanje i potporu obitelji, a u prvom redu supruge Ljube. Uz sve navedeno ovaj umirovljenik stigne i na probe svog župskoga zbora gdje je dugogodišnji član.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh