svabo

Ovaj tjedan u programu ‘Jesenjarenja’ gostuje dr. sc. Boško Picula

Autor/ica
Objavljeno: 16 studenoga, 2021
Picula

Program ‘Jesenjarenja’ nastavlja se gostovanjem dr. sc. Boška Picule koji će sutra, 17. 11. s početkom u 19 sati u Palacini održati predavanje i razgovor na temu ‘Koliko nam je blizak Bliski istok?’. Razgovarajući o širem povijesnom i društveno-političkom kontekstu Bliskog istoka, cilj je doprinijeti lakšem razumijevanju aktualnih procesa i migracije stanovništva s tih prostora.

Boško Picula je politolog i filmski kritičar, rođen 1973. u Šibeniku. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu studirao je politologiju i novinarstvo, nakon čega je magistrirao međunarodne odnose i doktorirao komparativnu politiku. Radi kao profesor na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu. Suradnik je Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor je više znanstvenih i stručnih radova te izlaganja na međunarodnim znanstvenim konferencijama, a filmske kritike objavljivao je u nizu medija. Suautor je emisije o filmu Café cinéma i emisije o filmu za djecu i mlade Kokice na Hrvatskoj televiziji. Kao filmski kritičar surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom (emisije Animatik, Posebni dodaci i Licem u lice) i Hrvatskim filmskim savezom. Član je Hrvatskog politološkog društva, Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatskog društva filmskih kritičara, Državnog povjerenstva za Natjecanje u debati, Udruženja političkih znanosti američkog sjeveroistoka – Northeastern Political Science Association (NPSA) te Upravnog odbora Francuske alijanse Zagreb. Dobitnik je Rektorove nagrade.

Diskurzivni program ‘Jesenjarenje’ suradnički je projekt udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica. Cilj projekta jest približiti publici određena kompleksna pitanja i aktualnu društvenu problematiku kroz različite forme – izložbe, filmove, predavanja znanstvenika, gostovanja književnika, filmske projekcije. Projekt je pokrenut 2019. godine, a tematska okosnica prvog izdanja bila je tranzicija, postindustrijska baština i socijalističko naslijeđe. Tema ovogodišnjeg ‘Jesenjarenja’ su migracije, shvaćene i prihvaćene kao društvena realnost koju svi živimo te kao proces i izazov s kojim se europsko i hrvatsko društvo mora suočiti.

Program ‘Jesenjarenje’ dio je SKUP-ova programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh