tramax

Ove godine dvije Alke!?

Autor/ica
Objavljeno: 15 travnja, 2015

alka

Viteško alkarsko društvo priprema se za proslavu 300. Alke, koja će se održati 9. kolovoza. No, Upravi VAD-a stigla je i inicijativa da se, povodom ove velike obljetnice, održe dvije Alke – redovna i svečana.

Ideju da se ove godine u Sinju trču dvije Alke Upravi Viteškog alkarskog društva podnio je sinjski povjesničar Branimir Župić, koji ističe da se samo po sebi nameće održavanje svečane Alke povodom velike 300. obljetnice bitke pod Sinjem. Župić predlaže da se redovna Alka, kako je i predviđeno Statutom, održi 9. kolovoza, a svečana 16. kolovoza, dan nakon blagdana Velike Gospe – zaštitnice Sinja.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić kaže kako je Upravni odbor Društva upoznat s inicijativom, no kaže kako o njoj još nisu ozbiljno razgovarali.

‘Kroz povijest je bilo godina kada su se održavale dvije Alke, jedna svečana, a druga redovna. Ozbiljnog razmišljanja u Upravi Viteškog alkarskog društva o tome da se ove godine održe dvije Alke do sada nije bilo,iako su se pojavile ideje o mogućnosti održavanja redovne i svečane Alke. Mi smo prema javnosti, kulturnim institucijama i povjesničarima plasirali ideju da se razmišlja o tome, da vidimo može li se to napraviti ove godine. Doduše, nekada je to bilo puno lakše organizirati Alku nego danas, obzirom da je danas sve to praćeno medijski, a i visoki gosti koji dolaze dođu na redovnu Alku, pa se postavlja pitanje na koji bi način mogli organizirati svečanu Alku’, kazao je Jukić.

Prije donošenja odluke o održavanju redovne i svečane Alke potrebno je obaviti razgovore s predstavnicima Grada Sinja, Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, te brojnim kulturnim institucijama i društvima, ističe predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

‘Ako komentari budu pozitivni, ako sve to bude tehnički moguće organizirati i ako sve bude na strani toga da se organiziraju dvije Alke, dakle redovna i svečana Alka, radit ćemo na tome’.

Sinjska alka održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Naravno, postavlja se pitanje hoće li Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović biti pokroviteljica obje Alke, ukoliko ih bude.

‘Predsjednica Hrvatske bit će pokroviteljica ovogodišnje Alke. Naravno, bez obzira bude li jedna ili dvije, to bi ostalo isto, tu se ne bi ništa mijenjalo’, kazao je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

U svakom slučaju, VAD trebat će se uskoro izjasniti hoće li se ili ne ove godine održati dvije Alke, jer posla oko organizacije je puno, a vremena sve manje.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh