tramax

‘Ovo je brnaška Kava. Njeno službeno ime je Športski centar Ante Mandac. Ante Mandac je ujedno hrvatski branitelj’

Autor/ica
Objavljeno: 22 studenoga, 2019
kava

Čitatelj Ferate (podaci poznati redakciji) poslao nam je fotografije koje je snimio jučer na području tzv. Kave u Brnazama, kod Meljače.

Riječ je o divljem deponiju, odnosno bivšem kamenolomu bivše tvrtke Sadra, koji je zatvoren sredinom 80-ih godina prošloga stoljeća, zemljištu koje je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Kamenolom nikada nije saniran, iako je prema Zakonu to trebalo biti učinjeno, a od njegovog zatvaranja u njemu se odlaže smeće, pa je Kava više od 30 godina divlje odlagalište otpada sa šireg sinjskog područja. Prostor se tijekom proteklih 30-ak godina povremeno sanirao i to na način da bi se smeće samo poravnalo i nasulo tankim slojem zemlje. Kako tada – tako i danas.

Prema riječima mještana Brnaza, postojala je namjera na tom prostoru izgraditi sportski centar, za koji je Grad Sinj napravio i platio projekt, čak i postavio tablu s imenom – Sportski centar Ante Mandac, u čast branitelja poginulog u Domovinskom ratu. No, ni ime hrvatskog branitelja, koji je svoj život položio za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, nije spriječilo da neodgovorni pojedinci na to mjesto ponovo počnu odlagati smeće, a tablu ‘izrašetaju’ mecima, kao što nije ni potaknulo odgovorne da nastave s realizacijom projekta izgradnje Sportskog centra, čime bi se ujedno spriječilo i ponovno nakupljanje smeća.

Obzirom da se već dvije godine smeće nije niti poravnalo, neodgovorni više ne vode računa ni o tome da ga iskrcaju što dublje u Kavi, već to obave ili na ulazu ili uz nerazvrstanu cestu.

U sinjskom gradskom Proračunu i ove godine, na poziciji K101004 – Sanacija Kave u Meljači stoji predviđeni iznos od 100 tisuća kuna. Na zahtjev direktorice Čistoće Cetinske krajine Ivane Živaljić, u rujnu je održana izvanredna sjednica Mjesnog odbora Brnaze na kojem se razmatralo nekoliko prijedloga sanacije. Utvrđeno je kako je potrebno postaviti videonadzor kako bi se spriječilo daljnje odlaganje otpada, obzirom da će sanacija najvjerojatnije potrajati duže vrijeme zimskog razdoblja koje je pred nama. Živaljić nam je kazala i kako je utvrđeno da se veliki dio troškovnika odnosi na postavljanje video nadzora te da je potrebno raspisati natječaj za provedbu bagatelne nabave ili za postavljanje video nadzora ili za sanaciju s postavljanjem video nadzora. No, unatoč obavljenim dogovorima, ‘Čistoća’ od Grada Sinja još uvijek nije dobila službeni nalog za sanaciju, već je sve ostalo samo na usmenim razgovorima. Kako doznajemo iz drugih izvora, cijena postavljanja solarnog video nadzora iznosi 30–ak tisuća kuna.

I na kraju, tekst završavamo riječima čitatelja koji nam je poslao fotografije divljeg deponija u Kavi:

‘Ovo je Brnaška kava. Njeno službeno ime je Športski centar Ante Mandac. Ante Mandac je ujedno hrvatski branitelj. Zamislite koje je ovo poniženje prema jednom hrvatskom branitelju. Kako se osjeća obitelj ovog hrvatskog branitelja? Ovo je dno dna! Možemo li očekivati išta od gradske vlasti u Sinju? Političke stranke di ste sada?’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh