HEP Hrvatska

Pitanja sinjskih gradskih vijećnika…

Autor/ica
Objavljeno: 11 listopada, 2019

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja postavljeno je niz zanimljivih pitanja koje su gradonačelnici Kristini Križanac te pročelnicima odjela u Gradu Sinju postavljali vijećnici.

Stipu Perića iz HDZ zanimalo je promišlja li se o nastavku o nadogradnji sustava Aglomeracije Sinj kako bi svi žitelji grada Sinja imali iste uvjete pružanja vodnih usluga. Perić je predložio da se krene s aktivnostima u pripremi projektne dokumentacije kako bi u trenutku završetka sustava Aglomeracije Sinj radovi nastavili prema naseljima Brnaze, Glavice, Turjaci, Suhač, Karakašica, Čitluk, Jasensko, Lučane, Radošić, Obrovac Sinjski – Han, Bajagić, Gljev i Zelovo sve dok i zadnja kuća ne bude spojena na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda.

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je kako je na području Grada Sinja sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda planiran dijelom kroz zatvoreni sustav kojim će se otpadne vode spojiti na pročistač, a na dijelu terena zbog ‘raštrkljivosti’ naselja, odnosno konfiguracije terena i dalje će se koristiti septičke jame. Da bi nešto bilo financirano iz EU sredstava nužno je bilo dokazati opravdanost ulaganja, što je potvrđeno studijom izvedljivosti, rekla je gradonačelnica i dodala kako uvijek postoji i alternativa, a to su vlastita sredstva s kojima se može isfinancirati vlastito tehničko rješenje za sva ova naselja koja nisu obuhvaćena projektom aglomeracije.
Stipe Perić misli da je uloga Grada Sinja da već sada počne razmišljati i raditi pripreme i projektnu dokumentaciju kako bi svi imali sustav odvodnje i kako bi se prevenirali mogući problemi.

Nikola Vučković vijećnik SDP-a postavio je pitanje pročelnici Upravnog odjela za financije Jasni Mijić-Trogrlić. Njega je zanimalo koliko je udruga, sportskih klubova, ustanova, društava te ostalih pravnih subjekata koji se financiraju iz gradskog proračuna Grada Sinja imalo poslovni odnos s restoranom ‘Kod Luke’ na Radošiću kod Sinja, na bilo koji način, bilo da su održavali svečane domjenke, godišnje skupštine ili poslovne sastanke u spomenutom restoranu.
Pročelnica Mijić Trogrlić je odgovorila da Grad Sinj nije zaprimio niti jedan račun vezan za konzumaciju jela i pića u restoranu ‘Kod Luke’ na Radošiću, a što se tiče udruga, sportskih udruga i sličnih pravnih subjekata – oni imaju autonomiju pri upravljanju svojim novcem.
Vučković je rekao kako je djelomično zadovoljan odgovorom te da prihvaća kako ona ne možete znati odgovor na pitanje, kao što je jasno da ona nije odgovorna zbog toga što gradska vlast nije propisala kriterije niti ustanovila mehanizme trošenja proračunskog novca. Objasnio je kako je pitanje postavio zato što već duže vrijeme sinjska javnost bruji o tome da pojedini proračunski korisnici organiziraju domjenke u restoranu koji je u vlasništvu obitelji gradonačelnice Križanac. Smatra kako javnost nema uvida o iznosima koji se tamo troše te kako je riječ o školskom primjeru korupcije i trgovine. Vučković je naglasio kako je i žalosna šutnja svih ostalih političkih aktera u gradu Sinju, gdje svi sve znaju, ali ipak prelaze šutke preko ovakvih očitih primjera kriminalnih radnji. Predložio je da se u dogledno vrijeme i Sinj pridruži transparentnijim gradovima koji imaju aplikaciju iz koje bi se građanima omogućilo da na jednostavan način imaju uvid u trošenje proračunskih stavki.

MOST-ovog vijećnika Mira Bulja zanimalo je može li gradonačelnica kao predstavnica izvršne vlasti nabrojiti projekte Grada Sinja koje su spremni kandidirati i povući sredstva bilo na županijskoj, državnoj ili EU razini. Pitanje je Bulj postavio, kako je rekao, zbog izjave u kojoj gradonačelnica za ovakvo stanje u Gradu krivi isključivo Gradsko vijeće.

Gradonačelnica mu je odgovorila kako će odgovor sa svim financijskim detaljima i pokazateljima dobiti u pisanom obliku.

Miro Bulj nezadovoljan odgovorom rekao je kako bi on kao saborski zastupnik zbilja želio znati koje projekte Grad Sinj ima kako bi pomogao u njihovoj realizaciji svojim kontaktima, lobiranjem i drugim načinima. Brojni drugi gradonačelnici koji su puno dalje od Sinja imaju potrebu nazvati saborskog zastupnika za pomoć, a mi smo ovdje, svi osim HDZ-a , otuđeni i kao ‘protiv smo’ Grada te nas se krivi za nerad, rekao je Bulj koji drži jedino gradonačelnicu odgovornom za to. Rekao je kako mu dođe da ode iz Vijeća i vrati se kad izbori budu završeni jer drži da nema smisla postavljati pitanja kada gradonačelnica na niti jedno nije dala odgovor.

Nezavisnu gradsku vijećnicu Ivanu Šabić zanimalo je zašto na Hipodromu nisu poduzete nikakve aktivnosti koje su predviđene za 2019. godinu. Vijećnica Šabić je napomenula kako se ona kao gradska vijećnica od početka svoga rada posvetila radu za Hipodrom te da su njeni rezultati vidljivi kroz zaštitnu ogradu i jahaonu. Napomenula je kako je kod pročelnice Kekez-Poljak bila tri puta te da joj je ona rekla kako će joj se po pitanju Hipodroma javiti do trećeg mjeseca, ali je poziv izostao. Šabić je napomenula kako je njoj Hipodrom iznad gradonačelnice i drugih političkih aktera te kako je željela, unatoč svom nepodržavanju gradonačelnice, sudjelovati u izradi projekata.

Pročelnica Jelena Kekez-Poljak odgovorila je kako je zahtjev vijećnice Šabić proslijeđen upravitelju Hipodroma koji ju je trebao kontaktirati kako bi razjasnila svoj projektni prijedlog. Demantirala je navode kako se ništa nije napravilo jer je svojedobno napravljena projektna dokumentacija za izgradnju štala, ali se od projekta odustalo. Istaknula je kako su nedavno poništili postupak nabave jer je trebalo novelirati projekt, ali se na natječaj nitko nije javio. Pročelnica je dodala kako Gradu nije dostavljen nikakav projektni zadatak, ni prijedlog što je za njih ograničavajući faktor.

Ivana Šabić je rekla kako nije nezadovoljna nego šokirana izjavom pročelnice Jelene Kekez jer je upravo s njom razgovarala o svim činjenicama kako na poboljšanju navodnjavanja, izgradnji manježa i ostalih potreba na Hipodromu te je naglasila da ne može vjerovati kako pročelnica laže. Šabić je zaključila kako se nada da pročelnica Kekez-Poljak ne bojkotira razvoj Hipodroma jer nije uspjela ‘uzeti’ dio kolača koji joj ne pripada.

 

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh