HEP kultura Alkar

Počela ovogodišnja Agronet kampanja

Autor/ica
Objavljeno: 16 ožujka, 2017
poljoprivreda

S proljetnim vremenom počinju i intezivniji poljoprivredni radovi.

Uz radove u polju poljoprivrednici imaju i drugih aktivnosti administrativnog karaktera koje odrađuju uz pomoć stručnih službi.

Naime, počelo je podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za potpore (Agronet) u poljoprivredi. Gostujući u programu Hit radija mr. sc. Ivana Župić viša stručna savjetnica za biljno zdravstvo pri Poljoprivredno-savjetodavnoj službi je istaknula:

‘Izravna potpora je potpora koja se svake godine dodjeljuje poljoprivrednicima za biljnu i/ili stočarsku proizvodnju, kao potpora njihovom dohotku, a poljoprivrednici se za nju prijavljuju jednom godišnje i tako je ove godine od sredine ožujka do sredine svibnja. Savjetodavna služba u Sinju pruža tehničku pomoć pri elektroničkom popunjavanju Jedinstvenog zahtjeva za potpore i to u našem sinjskom uredu ponedjeljkom i utorkom od 8 do12 sati, srijedom od 11 do 15 sati, a u Vrlici četvrtkom od 9 do 13 sati. Isto tako, poljoprivrednici mogu izravno podnijeti zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Splitu’, kazala je Ivana Župić.

Župić je istaknula da poljoprivrednici moraju obavljati poljoprivrednu djelatnost i biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava da bi ostvarili izravnu potporu.

‘U Agronet zahtjev najprije se upisuju svi oni resursi s kojima OPG raspolaže, najprije poljoprivredno zemljište, a onda stočni fond koji je evidentiran u registar HPA. To su osnovni preduvjeti za popunjavanje i podnošenje zahtjeva’, istaknula je mr. sc. Ivana Župić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh