tramax

Počela sanacija divljeg deponija u kavi na Meljači u Brnazama

Autor/ica
Objavljeno: 28 studenoga, 2019
brnaze kava

Nakon što je portal Ferata u posljednjih tjedan dana objavio dva članka o divljem odlagalištu otpada u kavi na Meljači, prostoru na kojem je Grad Sinj 2005. godine pokrenuo projekt izgradnje športskog centra kojem je dao ime po poginulom branitelju Anti Mandacu, jutros je počela sanacija toga prostora.

Radove sanacije, po nalogu Grada Sinja, obavlja komunalna tvrtka Čistoća Cetinske krajine. Direktorica Ivana Živaljić demantirala je da je sanacija počela nakon što su mediji pokazali zanimanje za ovu temu.

‘Grad Sinj je već ranije uputio dopis Ministarstvu državne imovine da se na njihovoj površini nalazi nepropisno odloženi otpad na koji se Ministarstvo, koliko znam, nikada nije očitovalo. No, Grad je u dopisu naveo da će, ukoliko se Ministarstvo ne očituje, ukloniti taj otpad i da će trošak ići na Republiku Hrvatsku. Nakon što je Grad Sinj ispoštovao sve procedure Zakona o održivom gospodarenju otpadom, za što je bilo potrebno određeno vrijeme, Čistoći Cetinske krajine je uputio nalog za sanaciju. Čistoća je 21. studenog krenula u postupak jednostavne nabave za sanaciju i čišćenje tla – divljeg deponija Meljača. Jučer smo odabrali izvođača, koji je jutros krenio s radovima čišćenja i uklanjanja prvog sloja miješanog komunalnog otpada te njegov prijevoz i deponiranje na Odlagalište otpada Mojanka. Rok za izvođenje radova je dva mjeseca, no nadamo se da će biti završeni do kraja prosinca’, kazala je Živaljić.

Osim radova čišćenja, prijevoza i deponiranja otpada na Mojanku, radovi obuhvaćaju i nasipanje površine zemljom i tamponom, kao i postavljanje solarnog videonadzora.

‘Mi smo u postupku nabave videonadzora. Smatrali smo aspurdnim krenuti u sanaciju, a prostor ostaviti bez nadzora, jer postoji mogućnost da će tu opet netko početi odlagati otpad. Nakon postavljanja kamera imat ćemo uvid u cijeli prostor i vjerujem da će kamere spriječiti ponovno deponiranje otpada na tom prostoru kojeg namjeravamo dovesti u najbolje moguće stanje’, istaknula je Živaljić.

Direktorica Živaljić ističe kako je od početka u cijeli projekt bila uključena Građanska inicijativa Naše Brnaze, a daljnje uređenje Športskog centra Ante Mandac ovisit će o Gradu Sinju, odnosno o Mjesnom odboru koji se treba aktivirati po ovom pitanju.

brnaze kava
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh