fruhwald
otvorena vrata

Počela svinjokolja u cetinskom kraju

Autor/ica
Objavljeno: 2 prosinca, 2019
svinjokolja

Iako vremenske prilike na kraju studenog i početkom prosinca ove godine nisu uvjetni za svinjokolju, na području cetinskog kraja svinjokolja je ipak počela.

Veterinari kažu kako svinjokolja još uvijek nije u punom jeku, ali svakodnevno pregledavaju uzorke mesa na trihinelozu.

Na području Sinja od početka svinjokolje do danas je pregledano oko 300 uzoraka mesa svinja, na području Hrvaca 150, a u Trilju je broj pregledanih uzoraka oko 350. Do sada, svi nalazi na trihinelozu bili su negativni.

Pregled mesa na trihinelozu je, podsjećaju veterinari  zakonska obaveza pa su vlasnici svinja dužni, meso namijenjeno potrošnji u vlastitom domaćinstvu donijeti na pregled u ovlaštenu veterinarsku organizaciju.

Kako nam je rekla dr. veterinarske medicine Sandra Marković iz Likomed veterine d.o.o  dio koji se donosi na analizu je ošit, mišićna opna koja dijeli trbušnu od grudne šupljine te je najpouzdaniji uzorak koji se pretražuje. Za trihineloskopsku pretragu potrebno je najmanje 30 grama mišićnog dijela ošita.

U ambulantama Veterinarske stanice u Sinju, Trilju kao i u Veterinarskoj ambulanti Hrvace, pregled se obavlja digestijom, odnosno metodom umjetne probave koja je najpouzdanija, a cijena pregleda po uzorku je 49,37 kune

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh