VRLAFEST

Počele prove na Alkarskom trkalištu

Autor/ica
Objavljeno: 11 srpnja, 2019

Nakon priprema u Sinjskom polju i okolnici Sinja, danas poslijepodne prove alkara nastavljene su na Alkarskom trkalištu.

Kandidati za ovogodišnja 304. alkarska nadmetanja, predvođeni alajčaušom Ivicom Filipovićem Grčićem, okupili su se na Hipodromu, gdje je vojvoda Boško Ramljak obznanio svoju odluku kako će s provama na trkalištu nastaviti svi oni koji su se od početka lipnja pripremali u Sinjskom polju, a njih je 33.

Početku prova nazočili su potpredsjednik UO VAD-a Dinko Bošnjak, predsjednik Časnog suda Boško Vladović, predsjednik Nadzornog odbora Hrvoje Markulin i domaćin VAD-a Davor Benja.

Govoreći okupljenim kandidatima o početku prova, vojvoda Ramljak je kazao kako kandidati ulaze u drugu fazu priprema koje će se odvijati na Trkalištu.

‘Nakon provedenih konzultacija i dogovora s alajčaušom, a s obzirom na vrlodobro odrađene pripreme, donio sam odluku da svi kandidati za 304. alkarska nadmetanja nastave s provama na Trkalištu. Cilj je da svi kandidati osjete atmosferu i draž Trkališta. Naravno, svi neće moći svakog dana biti na provama iz tehničkih razloga, a raspored će, posebno za vježbenike, napraviti alajčauš. Ono što posebno veseli je činjenica kako tijekom priprema nije bilo ozlijeda, niti kod kandidata niti konja’, kazao je vojvoda Ramljak, dodajući kako će sukladno Statutu VAD-a zadnjeg tjedna prova donijeti odluku tko će biti alkari kopljanici, tko u pratnji, tko će obnašati dužnost barjaktara i ađutanta.

Blagoslov okupljenima na hipodromu za uspješan nastavak prova i uspješna alkarska nadmetanja uptio je fra Antonio Mravak, župni vikar Župe Gospe Sinjske.

S provama će na Trkalištu nastaviti alkari koji su sudjelovali u alkarskoj povorci prošle godine: alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, zamjenik alaj-čauša Ante Runje, Kristijan Bikić, Stipe Bogdan, Josip Čačija – slavodobitnik 303. Alke, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Frano Ivković, Bože Mandac, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Mario Šušnjara, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Ante Zorica – pobjednik 303. Bare, Ivo Zorica – pobjednik 303.Čoje i Mihovil Župa, te 10 vježbenika – Josip Jadrijević, Josip Benja, Marko Šuća, Branimir Vučković, Pavao Prolić, Davor Svalina, Luka Paleško, Paulo Stupalo, Filip Vučemilo i Mario Runje.

Prvi je bez koplja Trkalištem prošao alajčauš Ivica Filipović Grčić, koji je kazao kako je ovo uobičajna praksa početka svih prova.

‘Nako priprema koje smo proveli uglavnom u Sinjskom polju i Piketu, na red su došle prove, što mi alkari naravno s nestrpljenjem isčekujemo. Danas i sutra smo bez koplja, jer želimo u prvom redu da sami konji osjete taj ambijent na Trkalištu, a s gađanjem u metu počinjemo u ponedjeljak, 14. srpnja. Ono što nas veseli je činjenica kako nema ozlijeđenih konja, a bit će ih dovoljno i za Alku’, kazao je alajčauš Ivica Filipović Grčić.

Ovim vijestima s prvog dana prova dodajmo i to kako će izaslanstvo VAD-a i Grada Sinja sutra u svom uredu na Pantovčaku u 14,30 primiti pokroviteljica , predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh