tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Policija upozorava: Čuvajte se računalnih prevaranata!

Autor/ica
Objavljeno: 20 siječnja, 2022
policija

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske obavijestili su kako je zaprimljena prijava 21-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti njegov artikl pri tom tražeći da podatke o svojoj bankovnoj kartici oštećeni upiše u Internet-formu, a s ciljem sigurnog plaćanja.

Tako je nepoznata osoba oštećenom dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka. Oštećeni 21-godišnjak je nakon upisanih podataka sa svoje bankovne kartice ubrzo shvatio da je nepoznata osoba iskoristila te podatke, s obzirom da mu je s računa podignut novac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska upozorava građane:

‘U konkretnom slučaju se radi o takozvanim ‘phishing’ obrascima na internet stranicama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prijevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.’

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh