tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Porezni obveznik BK pita poteštate…

Autor/ica
Objavljeno: 3 listopada, 2013
Pitam-se

Prije nekoliko dana održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, koju su građani mogli uživo pratiti na službenoj internetskoj stranici Grada Sinja. Jedan od naših sugrađana koji je pratio ovaj izravni prijenos, jučer nas je zamolio za objavu svog teksta na temu gradskih vrtića o kojoj se raspravljalo i na Gradskom vijeću. Tekst Branka Kelave, objavljujemo u cijelosti.

Poštovana Ferato,

Ponukan posljednjom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici nezavisne liste gospodina Mira Bulja zahtijevali proširenje javnog vrtića u vlasništvu Grada Sinja, te protivljenjem i grčevitim obranama gospodina Glavana i Jadrijevića protiv te normalne želje gradskog vijećnika prelistao sam Službeni glasnik Grada Sinja. 

Nakon pregleda dostupnih odluka Gradskog vijeća Grada Sinja koje su objavljene u Službenom glasniku Grada Sinja otkriva se geneza i slijed protivljenja proširenja javnog vrtića:

– U Sl. Gl. Grada Sinja 12/2009 objavljen je Zaključak o prihvaćanju ugovora o načinu sufinanciranja vrtića ‘Čarobni pianino’ narednih pet (!) godina.

– U Sl. Gl. Grada Sinja 03/2010 objavljen je Zaključak o ne prihvaćanju Prijedloga Odluke o pokretanju procedure za osnivanje novog gradskog dječjeg vrtića od 26. ožujka 2010. godine

– U Sl. Gl. Grada Sinja 09/2010 objavljena je Suglasnost Grada Sinja kao suvlasnika 12/13 dijela čestice privatnom investitoru za rekonstrukcijom u svrhu izgradnje dječjeg vrtića.

– U Sl. Gl. Grada Sinja 09/2010 objavljen je zaključak kojom se privatni investitor oslobađa plaćanja komunalnog doprinosa.

– Privatni vrtić ‘Čarobni pianino’ do sada dobio cca 5.000.000 kuna iz gradskog proračuna – i to kao donaciju!? Naime privatni vrtići financiraju se iz proračuna Grada Sinja iz rubrike Donacije! Zašto???

Ukratko, Grad Sinj je privatnom vrtiću ustupio svoju nekretninu, oslobodio ga komunalnog doprinosa i  godišnje ga donirao s cca 1.000.000 kuna – ukupno cca 5.000.000 kuna!

Znam da će gospodin Gradonačelnik vjerojatno ‘mahnuti’ kakvim revizorskim mišljenjem ili dopuštenjem Županije, ali ne može demantirati da ove odluke Gradskog vijeća Grada Sinja i Gradonačelnika, bez obzira na njihovu zakonitost ili nezakonitost, ukazuju na mogućnost pogodovanja jednom privatnom investitoru na štetu gradske javne ustanove.

Sada postavljam pitanja gradonačelniku Glavanu i vijećniku dr. Jadrijeviću:

1. Zašto nije proveden javni natječaj za dodjelu prostora, oslobađanje komunalnih doprinosa te višegodišnje doniranje iz gradskog proračuna za pružanje usluga dječjeg vrtića?

2. Zašto nije proveden natječaj za privatno-javno partnerstvo – u kojem grad daje sve, a privatnik ništa? I ja bi se prijavio na takav natječaj!

3. Zašto se javnim novcem poreznih obveznika ne financira (odnosno proširi) postojeći javni vrtić u vlasništvu Grada Sinja?

4. Zašto se na mjestu privatnog vrtića ‘Čarobni pianino’ ne nalazi podružnica gradskog javnog vrtića, kada to ionako plaća Grad?

Ako su Gradsko vijeće i Gradonačelnik donijeli ove odluke u dobroj namjeri, pozivam gospodina Ivicu Glavana da ih zbog evidentne štetnosti obustavi, te da u skladu s odredbama članka 56. Statuta Grada Sinja, u roku od 15 dana otkloni uočene nedostatke.

Porezni obveznik Grada Sinja

Branko Kelava, ing.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh