fruhwald
otvorena vrata

Postavljen eksponat ‘Spirala adaptacije’ u Gradskom parku

Autor/ica
Objavljeno: 11 prosinca, 2019
znanstvenici

U Gradskom parku u Sinju prije nekoliko dana postavljen je vrlo zanimljiv eksponat ‘Spirala adaptacije’.

Ovaj eksponat postavili su braća Matija i Luka Veverec iz Oroslavlja koji već nekoliko godina svojim eksponatima, koje postavljaju u javni prostor, žele popularizirati znanost.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Sinja do sada su postavili četiri eksponata i to: ‘Glazbena ograda’ ‘Zvučna zrcala’, ‘Spirala adaptacije’ i ‘Šetnja sunčevim sustavom’ od kojih je potonji gotovo odmah nakon postavljanja uništen i devastiran.

Ova dvojica braće kažu kako ih žalosti činjenica što su vandali uništili njihov eksponat, ali vjeruju kako će se stanje u Sinju, po tom pitanju, promijeniti.

znanstvenici

Kao veliki zaljubljenici u znanost osmislili su i prije dvije godine pokrenuli projekt ‘Park znanosti’ u Oroslavlju s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem koji je namijenjen svim dobnim skupinama. Sadržaj njihovog parka čine eksponati, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

Turistička zajednica Grada Sinja kroz svoj projekt ‘Sinjski park znanosti’ u koji je uključila ovu dvojicu mladih znanstvenika željela je dati potporu Festivalu znanosti koji se već 10 godina održava u Sinju, ali i doprinijeti popularizaciji znanosti u društvu.

Tako su prije više od godinu dana u parku na Šetalištu Alojzija Stepinca postavili ‘Glazbenu ogradu’ na kojoj lupkanjem melodijskih cijevi uzduž posjetitelji u hodu mogu odsvirati himne ‘Lijepa naša’ Antuna Mihanovića.

Ograda

Drugi eksponat ‘Zvučna zrcala’ postavljen je u Gradskom parku, a pokazuje kako razgovarati šaptom na udaljenosti od 20 metara. Matija Veverec pojašnjava kako zvukom, poput svjetlosti promatramo kao gibanje valova.

‘Šaptom izrečene riječi u žarištu jednog Zvučnog zrcala čuju se u drugom, udaljenom 20 metara. Zvučna zrcala predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt’, kaže Matija Veverec

Posljednji postavljeni eksponat u Gradskom parku, ‘Spirala adaptacije’ poziva nas da zavirimo u svoju percepciju

‘ Slika u vrtnji upoznaje nas s pojavama tromosti ljudskog oka i njegovom adaptacijom. Ako pogled zadržite na eksponatu, doživjet ćete nesvakidašnju optičku iluziju’, kaže Luka i dodaje kako zbilja žele svima približiti znanost, a najveća mu je želja da u djeci ‘probude’ interes za znanost.

znanstvenici

Matija i Luka Veverec pozvali su svu djecu iz Sinja i okolice da dođu u Gradski park Sinj da isprobaju i uživaju u njihovim interaktivnim eksponatima. Vjeruju kako će biti djece u kojima će se ‘zapaliti’ iskra ljubavi prema znanosti koja bi mogla utjecati i na sprječavanje vandalizma.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh