banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Postavljeno spomen obilježje branitelju Luki Ercegu

Autor/ica
Objavljeno: 17 veljače, 2016

spomenik_luka_erceg02

Na prijedlog HDZ-ovog vijećnika Stjepana Labrovića, sinjsko Gradsko vijeće, na sjednici održanoj 4. studenog 2013. godine, prihvatilo je Odluku o postavljanju spomen obilježja poginulom hrvatskom branitelju Luki Ercegu u prostoru bivše vojarne Ivaniš Nelipić. Prije nekoliko dana spomenik je postavljen, te se očekuje još hortikulturno uređenje prostora na kojem se nalazi.

Luka Erceg položio je život na oltar Domovine 25. kolovoza 1991. godine, kada su dragovoljci Sinja i Cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, opkolili vojarne JNA, kako bi se domogli znatne količine naoružanja za obranu.

Na mjestu pogibije Luke Ercega njegovi suborci postavili su spomen ploču pred kojom su se, na svaku obljetnicu pogibije, polagali vijenci. Obzirom da se ploča nalazila uz nogostup državne ceste D1, lokacija je bila neadekvatna, u prvom redu zbog sigurnosti sudionika komemoracije. To je ujedno i bio razlog pokretanja inicijative da se spomenik postavi u unutarnjem dijelu kompleksa vojarne, naravno uz suglasnost obitelji poginulog Luke Ercega.

Zbog ove ideje pristupilo se izmjenama Detaljnog plana uređenja bivše vojarne Ivaniš Nelipić, kojim je unutar kompleksa vojarne predviđen prostor površine 40 -ak metara kvadratnih za postavljanje spomenika.

Idejno rješenje za spomenik napravio je arhitekt Stipe Kodžoman. Nakon provedenog javnog natječaja, izvođač radova spomenik je izgradio u predviđenom roku od 30 dana. Troškove postavljanja spomenika Luki Ercegu, u vrijednosti od oko 64 tisuće kuna, u cijelosti je podmirio Grad Sinj.

Pokretač inicijative za izmiještanje spomenika Stjepan Labrović zahvalio se u prvom redu suborcima Luke Ercega, koji su postavili prvu granitnu ploču na zid vojarne, obitelji poginulog branitelja bez čije suglasnosti projekt ne bi zaživio, te Gradu Sinju koji je pristupio realizaciji projekta i podmirio troškove izrade spomenika. Labrović je također najavio da će, u suradnji s obiteljima poginulih branitelja s područja Cetinske krajine, nastojati urediti sva mjesta pogibije njihovih najmilijih.

erceg_2

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh