svabo

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju CGO Lećevica

Autor/ica
Objavljeno: 25 siječnja, 2019

U dvorani Splitsko-dalmatinske županije danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Današnjim potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. za financiranje projekta Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Lećevici, ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova 454.129.208 kuna, stvoreni su uvjeti za realizaciju toga Projekta koji pored Centra za gospodarenje otpadom uključuje i šest pretovarnih stanica. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i privremena upraviteljica tvrtke Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. Vlatka Lucijanić-Justić.

Realizacijom ovog Projekta za potrebe cijele županije i uključivanjem svih jedinica lokalne samouprave u obvezni cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, stvorit će se uvjeti za sanaciju i zatvaranje svih 15 neusklađenih odlagališta u Splitsko – dalmatinskoj županiji među kojima su najveći Karepovac, Mojanka i Kozjačić.

Pozdravljajući okupljene, župan Blaženko Boban zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta. Istaknuo je kako je ukupna vrijednost projekta preko 440 milijuna kuna te kako je ovo najveći i najznačajniji projekt otkada postoji Splitsko-dalmatinska županija.

‘Danas je potpisan ugovor na 322,5 milijuna kuna iz EU fondova. Vrlo brzo očekujemo i odluku Vlade za dodatnih 73 milijuna kuna iz sredstava Fonda i onda ostaje naših matičnih sredstava nešto više od 42 milijuna kuna. Očekujemo u narednih mjesec dana objavu natječajne dokumentacije za građevinsku dozvolu i izvođenje koje će vjerojatno potrajati godinu dana. Nakon toga slijedi fizički rad na terenu koji bi trebao trajati 18 mjeseci, što znači da ćemo Lećevicu staviti u funkciju negdje polovicom 2022. godine’, kazao je župan Boban.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš kazao je kako je ovaj projekt od izuzetne važnosti jer bez Centra za gospodarenje otpadom nema niti sustavnog gospodarenja otpadom.

‘Svima onima koji su sumnjali u ovaj projekt mogu samo reći: blago onima koji vjeruju. Mi smo vjerovali i došli smo do ove faze. Uvjeren sam da će svi dionici koji su do sada sudjelovali u ovom projektu znati izvesti ga do kraja. Ima još puno faza, postoji još puno opasnosti, međutim, pokazali smo i znanje i energiju i siguran sam da ćemo biti uspješni.’

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić između ostalog je kazao kako se Centrom za gospodarenje otpadom zatvara krug sustavnog gospodarenja otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije. Dodao je kako sve što je do sada učinjeno daje za pravo vjerovati da će Republika Hrvatska u narednim godinama postići sve što treba u smislu gospodarenja otpadom.

‘Naravno, ovome treba pridodati i izgradnju infrastrukture gospodarenja otpadom. U sljedećih 10-ak dana konačno će biti otvoren javni natječaj za nabavku spremnika. Očekujem da jedinice lokalne samouprave koje su aplicirale svojim iskazom interesa, temeljem toga i dobiju spremnike. Konačno u narednim tjednima možemo očekivati i natječaj za nabavku vozila, odnosno za sortirnice. To su sve integralni dijelovi sustava za gospodarenje otpadom koji je potrebno izgraditi.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh