lady

Povijesni dan za Sinj – počinje izgradnja Aglomeracije!

Autor/ica
Objavljeno: 17 prosinca, 2021
aglomeracija

foto: Petar Malbaša

U zgradi Palacine u Sinju danas je upriličena svečanost gdje je javno predstavljen projekt ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Sinj’.

U sklopu Projekta bit će izgrađeno 82 kilometra sustava javne odvodnje sa 3.045 novih kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu čime će se osigurati spajanje na kanalizacijsku mrežu za gotovo 90% građana grada Sinja, te rekonstrukcija i sanacija preko 24 kilometra vodoopskrbe mreže. Također, dograditi će se uređaj za pročišćavanje na treći stupanj pročišćavanja čime se postiže usklađenost sa EU direktivama, kazao je između ostaloga privremeni upravitelj Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine d.o.o. Milan Smoljo predstavljajući sadržaj projekta.

‘Projekt se provodi na širem području grada Sinja, te je očekivano vrijeme provedbe od 2020. do 2024. godine. Vrijednost projekta ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Sinj’ iznosi 378.337.251,63 HRK, od čega prihvatljivi troškovi iznose 302.669.801,30 HRK. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda iznosi 211.610.086,23 HRK. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirati će partneri u projektu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Grad Sinj, Grad Trilj i Općina Otok sa 30,09 %, a u iznosu 91.059.715,07 HRK.’, kazao je Smoljo dodajući kako je projektom predviđeno priključenje oko 19 tisuća novih stanovnika na sustav odvodnje otpadnih voda, te isto toliko postojećih korisnika na poboljšani sustav javne vodoopskrbe.

SMOLJO

Smoljo je istaknuo kako projekt teritorijalno obuhvaća Grad Sinj (naselja Sinj, Glavice, Suhač, Brnaze i Karakašica), te mali dio Općine Otok, a očekivano vrijeme provedbe projekta do 2024. godine.

Govoreći o ovom projektu sinjski gradonačelnik Miro Bulj je kazao da je iznimno ponosan na ovaj dan jer on je povijesni za Sinj i cetinski kraj.

‘Tu smo, uz našu Cetinu, s koje se napaja 36 općina i 6 gradova, a u ljetno vrijeme pitkom vodom s našeg područja napaja se oko 2 milijuna ljudi,’ istaknuo je Bulj kao uvod u svoje obraćanje o značaju ovog projekta za sinjski kraj.

BULJ

‘Moja prva zadaća po izboru za gradonačelnika je bila, i to se ostvarilo, je početak realizacije Aglomeracije Sinj, istaknuo je Bulj, koji je podsjetio kako je odmah po stupanju na dužnost tražio da se prije samih alkarskih svečanosti potpiše sporazum, odnosno potrebita dokumentacija vezana za početak realizacije Aglomeracije Sinj.
Aglomeracija se nalazila u velikim problemima, ali sada u ovom svečanom trenutku ne bi o tome govorio, ali  podsjetit ću, mijenjali su se natječaji, prebačena je cijena. Međutim, ipak pred Alku, Hrvatske vode dale su suglasnost našoj tvrtki Vodovodu i odvodnji Cetinske krajine za nastavak strateškog projekta Aglomeracije Sinj.

Ovo je jedan iznimno važan trenutak, možemo ga staviti u povijesni karakter. Jer nakon tvornice Dalmatinka, ovo je za Sinj najveći projekt koji se radi. Htjeli neki ili ne, ovime Sinj ulazi u 21. stoljeće,’ kazao je Bulj, izraživši nadu kako će se početkom iduće godine isto tako na nacionalnoj razini riješiti pitanje,odnosno realizirati Ugovor o radovima za rekonstrukciju i dogradnju voodopskrbnog sustava i rekonstrukcijedijela DC1-Grupa 2,odnosno područje Brnaza.

Bulj je podsjetio kako će Grad Sinj za trogodišnje razdoblje u ovom projektu izdvojiti ukupno nešto više od 17 milijuna kuna. Gradonačelnik je također naglasio kako ovaj projekt ne smije biti u nikakvoj političkoj obojenosti, jer to je projekt za  sve građane neovisno o njihovom političkom i drugom opredjeljenju.

evrnja miro

Jedan od partnera u ovom velikom projektu su i Hrvatske vode u čije ime se obratio Zlatko Ževrnja, zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela (VGO) za slivove Južnog Jadrana:

‘Hrvatske vode su značajan partner u ovom projektu kao što su ga direktor Vodovoda i gradonačelnik nazvali povijesnim. I dalje ćemo nastaviti ovakvu suradnju i ne samo na ovom nego i svim drugim projektima vezanim za našu županiju i šire. Vjerujem kako će se ovaj preostali dio iz projekta, a tiče se  dijela DC1-Grupa 2, odnosno područje Brnaza uspješno realizirati na razini Vlade RH,’ kazao je Ževrnja, izražavajući uvjerenje kako će se radovi završiti u predviđenom roku.

 

aglomeracija

Predstavljanju  projekta ‘Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Sinj’ između ostalih nazočili su i sinjski dogradonačelnik Denis Bobeta, gradski vijećnici na čelu s predsjednikom Petrom Župićem, pročelnici gradske uprave, predstavnici izvođača radova, te zainteresirani građani kao i brojni novinari. Moderatorica programa bila je Dora Stanec Svedrović, mag.ing.hort. iz tvrtke Ekonerg d.o.o.

Sadržaj projekta Aglomeracije Sinj kojeg je predstavio Milan Smoljo pogledajte OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh