fruhwald

Predstavljen Virtualni vodič i nova web stranica Staza Gospi Sinjskoj

Autor/ica
Objavljeno: 27 srpnja, 2021
virtualni vodic

U klaustru Samostana Gospe Sinjske danas je predstavljen Virtualni vodič i nova web stranica Staza Gospi Sinjskoj www.stazagospisinjskoj.hr, na dionici od Solina do Sinja.

U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Turističkom zajednicom grada Sinja, Turističkom zajednicom grada Solina, Turističkom zajednicom općine Dugopolje i Općinom Klis i stručnim timom CogitoLab, a uz blagoslov i odličnu suradnju sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, mapirana su sva bogatstva koja ovaj hodočasnički put pruža.

Predstavljanju su nazočili dožupan Stipe Čogelja, županijska pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić, dogradonačelnik Sinja Denis Bobeta, načelnik Općine Dicmo Petar Maretić, načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić sa suradnicima, predstavnik Agencije za lokalni razvoj Prozor – Rama Danijel Burečić, izaslanik Rame Nikica Beljo, direktorica sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč, voditelj tima CogitoLab Krešimir Prevendar, sinjski gvardijan fra Ante Čovo. Moderator predstavljanja bio je Branimir Romac.

U ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana okupljene je pozdravio dožupan Stipe Čogelja.

‘Shvatili smo da je naša moralna i vjerska obaveza da revitaliziramo ovu stazu. Nažalost, snašla su nas teška vremena koronavirusa i odabrali smo ovaj novi alat, moderan način prikazivanja Splitsko-dalmatinske županije. S našom Turističkom zajednicom u zadnje vrijeme radimo na virtualnom prikazivanju. Uskoro ćemo predstaviti 60-ak tematskih staza diljem naše županije putem Google street view-a, tako da svi turisti i gosti koji dolaze mogu se i online diviti našim ljepotama. Možda i u ovoj stazu nađu svoju utjehu i utječu se našoj Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.’

Direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč kaže kako virtualni vodič ubuhvaća veliki dio sadržaja koji se nalaze na Stazi Gospi Sinjskoj.

‘Najbitnije je da staza živi, da se vidi, da je dostupna ljudima. U sljedećim fazama projekta, uz podršku Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije koja je inicijator ovoga dijela projekta, nadamo se da će ona biti u potpunosti pripremljena i da će u sljedećim fazama zaživjati u punom smislu, kao što je i povijesna intencija samog tog hodočasničkog puta.’

Prema riječima Lane Jukić, menadžerice kvalitete u CogitoLab kompaniji, Vitualni vodič i nova web stranica Staza Gospi Sinjskoj korisnicima su dostupne na hrvatskom i negleskom jeziku, a ubuduće će biti dostoni i na drugim jezicima.

‘Virtualni vodič se sastoji od 170 panorama na potezu od Solina do Sinja. On je prilagođen za gledanje na laptopu ili PC-u od kuće ili za mobitele, da hodočasnik koji hoda stazom može u isto vrijeme pratiti sve sadržaje koje vidi u prostoru oko sebe na audio, video, fotografijama i 360 panoramama koje su snimane posebnim kamerama’, kazala je Lana Jukić.

Predstavljanju je nazočio i istaknuti hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, jedan od inicijatora Staze Gospi Sinjskoj koja je izgrađena 2015. godine.

‘To je dobro pošlo, međutim kao i svaku stvar, treba to njegovati i održavati. Od Splitsko-dalmatinske županije dobili smo vjetar u leđa da to revitaliziramo, da oživimo taj web koji je nekako bio zastao i da još više skrenemo pažnju da ljudima treba hodanja, a pogotovo u ovom hodočasničkom smjeru. To je nešto što je u svijetu, a i kod nas, sve više popularno’, naglasio je Božić.

virtualni vodic
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh