Predstavljena knjiga prof. Stjepana Bekavca ‘Sinjska alka 1715-2015.’

Autor/ica
Objavljeno: 4 studenoga, 2015

bekavac3

U dvorani Gospe Sinjske u Franjevačkom samostanu u Sinju, sinoć je upriličeno predstavljanje knjige ‘Sinjska alka 1715. – 2015. godine’, prof. Stjepana Bekavca.

Pored sedamdesetak posjetitelja, predstavljanju Bekavčeve knjige nazočili su i dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin, tajnik VAD-a dr. Ivan Nasić, sinjski gvardijan fra Petar Klapež. Knjigu su uz samog autora predstavili tajnik Udruge veterana 126. brigade Filip Ratković, prof. Stjepan Marković i u ime nakladnika direktor i glavni urednik Despot Infinitus Zvonimir Despot.

Pozdravljajući okupljene, tajnik alkarskog društva, dr. Ivan Nasić, zahvalio je Stjepanu Bekavcu i Zvonimiru Despotu na jednom vrijednom djelu koji govori o povijesti Sinjske alke. Ova će knjiga zasigurno naći svoje mjesto u Muzeju Sinjske alke kao dio velikih djela koji su na različite načine opisali tri stoljeća dugu vitešku igru Alku, te kao takva biti će dostupna svima, kazao je Nasić.

O samom autoru i dinamici nastajanja knjige u ime nakladnika govorio je Zvonimir Despot. Najtrofejniji alkar u povijesti Sinjske alke nije Sinjanin, on je Bračanin, Nikola Cerinić, najbolju knjigu o Alki nije napisao Sinjanin, nego Imoćanin, a to je prof. Stjepan Bekavac, kazao je na početku svog stručnog izlaganja o knjizi prof. Stjepan Marković.

‘Profesor Stjepan Bekavac napravio je jedno izvanredno djelo, jednu knjigu koja je do sada nenadmašna, a vjerujem kako će takvom dugo i ostati. Ovo je prikaz svih relevantnih događanja od 1715. godine do današnjih dana kada je Alka u pitanju. U analizi događaja prof. Bekavac koristio je mnoštvo izvora iz različitih arhiva. Popis literature je na čak 11 stranica, koristio je izvore iz 100-tinjak knjiga, tu je i 300 fotografija, 90-ak novinskih i ostalih članaka,’ kazao je prof. Stjepan Marković, naglašavajući kako u Bekavčevoj knjizi dominiraju profesionalnost i nepristranost.

Okupljenima se kratko obratio i sam autor, zahvaljujući svima koji su mu pomogli u realizaciji ove sinjske promocije knjige,sinjskom gvardijanu, VAD-u, Gradu Sinju, Udruzi veterana 126. brigade i drugima.

‘Ovo je za mene presretan trenutak, jedna predivna večer. Drago mi je da smo knjigu o Alki predstavili ovdje u sinjskom svetištu. Trudio sam se na jedan profesionalni i nepristran pristup pisati o jednom velikom hrvatskom simbolu kao što je Alka, a drago mi je da su posjetitelji pozorno slušali izlaganje prof. Stjepana Markovića,’ kazao je Bekavac, naglasivši kako je građa za ovu knjigu prikupljana 15-ak godina, a intezivniji rad na pripremi za njen izlazak trajao je posljednjih šest mjeseci.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh