svabo

Predstavljena knjiga ‘Sv. Jeronim Dalmatinac’

Autor/ica
Objavljeno: 27 rujna, 2019
knjiga sv jere

Povodom obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, u dvorani Splitsko-dalmatinske županije danas je predstavljena knjiga ‘Sv. Jeronim Dalmatinac’, autora Slobodana Prosperova Novaka.

Uz autora, knjigu su predstavili splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i prof. dr. sc. don Mladen Parlov, a na video zidu prikazana je i izjava dr. sc. Bože Skoke.

U svom obraćanju Skoko je između ostalog kazao kako se do sada malo govorilo i znalo o sv. Jeronimu, zato je zahvalan autoru na ovoj knjizi koja je pisana kvalitetno i pitko. Naglasio je kako je sv. Jeronim naš nebeski zastupnik i na ovaj način Dalmacija mu se zahvaljuje.

knjiga sv jere

Župan Blaženko Boban kazao je kako mu nije bilo jasno da cijeli svijet slavi sv. Jeronima Dalmatinca, a Splitsko-dalmatinska županija, koja jedina u svom nazivu nosi riječ Dalmatinac, nije puno doprinijela. Zato su odlučili Dan Županije slaviti na blagdan sv. Jeronima i zato su odlučili krenuti u izdavanje ove knjige.

‘2020. godina je godina u kojoj cijeli kršćanski svijet obilježava 1600 godina od smrti sv. Jeronima, ali i Europa će imati godinu sv. Jeronima. Imamo sreću da će upravo Hrvatska prvih šest mjeseci predsjedati Europskom unijom i na taj način nam otvoriti prostor da čovjeka, sveca, književnika, prevoditelja, znanstvenika promoviramo kao svog čovjeka, čovjeka koji je ostavio tako neizbrisiv trag u svim sferama svoga djelovanja na razini cijelog svijeta’, kazao je župan Boban.

knjiga sv jere

Novi dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Splitu don Mladen Parlov kazao je kako je ovo prvi put da imamo potpunu biografiju sv. Jeronima, a u njoj autor između ostalog odgovara i na pitanje tko je sv. Jeronim Hrvatima. Najavio je utemeljenje centra za istraživanje sv. Jeronima.

‘Nakana nam je da sva djela sv. Jeronima objavimo u hrvatskom i latinskom prijevodu. To je jedan veliki projekt jer je sv. Jeronim napisao puno djela. Koliko ćemo u tome uspjeti, vidjet ćemo, To je pothvat koji ne može napraviti jedan čovjek ili samo jedna manja institucija nego je potrebna pomoć i šire zajednice. Nadamo se da ćemo dobiti pomoć Županije, Grada Splita, ali i ministarstava kulture i znanosti i obrazovanja’, kazao je don Mladen Parlov.

knjiga sv jere

Na samom kraju promocije novinarima se obratio i sam autor knjige ‘Sv. Jeronim Dalmatinac’ prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, koji je između ostalog kazao kako je cijeli život želio pisati o sv. Jeronimu, a voli ga, kaže, upravo zato što je bio tako žestok protiv svojih protivnika. Stoga je i na poleđini knjige istaknuta njegova molitva ‘Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac’. Govoreći o veličini i značenju sv. Jeronima, prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak je kazao:

‘Mi nemamo puno takvih ljudi za koje možemo reći da predstavljaju samu srž našeg identiteta. Jedan od njih je sv. Jeronim, jedan je Marko Polo i naravno Nikola Tesla. Što se tiče sv. Jeronima, on je kroz stoljeća bio zaštitnik Hrvatske. Bio je zaštitnik našeg jezika kada smo praktički samo jezik imali i kada je samo duhovnost spašavala ovu zemlju. U vrijeme kada nismo imali svoju državu ni svoju vojsku, ovaj nebeski zaštitnik je rješavao mnoge stvari, prije svega pitanje glagoljice’, kazao je Slobodan Prosperov Novak.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh