banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Predstavljena Kozličina knjiga ‘Alka u politici – politika u Alki’

Autor/ica
Objavljeno: 19 prosinca, 2014
kozlica_knjiga1

Foto: Filip Ratković

U prepunim Alkarskim dvorima sinoć je predstavljena knjiga Ivana Kozlice naslovljena ‘Alka u politici – politika u Alki’ s podnaslovom ‘Sinjska alka i ratovi dvadesetog stoljeća’, koju su izdali Kulturno društvo Trilj i Hrvatski centar za ratne žrtve. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Marko Trogrlić, doc. dr. sc. don Josip Dukić i autor Kozlica, a moderator je bio Ante Botić.

Osvrćući se na knjigu, prof. Trogrlić kazao je kako je ona u potpunosti posvećena Alki i kako god u naslovu figurirala riječ politika Alka ima glavnu ulogu. Istaknuo je kako kroz pet poglavlja autor progovara o Alki i njenoj povijesti kao mikrohistoriji kroz 1. svjetski rat, 2. svjetski rat, Domovinski rat, o hrvatskom duhu Alke te Alki kao sinjskoj i cetinskoj. Zaključio je kako je Alka jedinstvena te na kraju svog izlaganja dodao:

‘Mnogi su se otimali za alku, kao za kakvu dobru, lijepu i uglednu djevojku. No, ima samo jedna koja se za nju nije otimala, jer je s njom oduvijek, paradoksalno i unatoč svemu bila i ostala povezana, a to je Majka od milosti, Čudotvorna Gospa Sinjska.’

U svom polusatnom izlaganju dr. sc. don Josip Dukić izrazio je zahvalu autoru, ističući njegovu hrabrost što se na ovakav način odlučio progovoriti o Alki u posljednjih sto godina. Naglasio je kako je kroz ovo vrijeme kojim se knjiga bavi Alka bila austrijska, potom orjunaško-jugoslavenska, u II. Svjetskom ratu Hrvatska, poslije II. Svjetskog rata komunističko-jugoslavenska i tek od 1990. godine Hrvatska. Nadalje, don Josip Dukić je istaknuo kako je Alka uvijek bila u službi politike i vladara,  uvijek im je trebala, a treba im i danas.

‘Samo jednom u povijesti vodstvo Alke jednom vladaru je reklo ‘ne’. Poslije II. Svjetskog rata komunističke vlasti su otrgnuli od Alke njenu neraskidivost – Gospu, oni su Alku ateizirali. To je jedini takav slučaj od 1715., a znamo što se dogodilo prije 300 godina’, istaknuo je dr. sc. don Josip Dukić.

Na kraju svog izlaganja don Josip Dukić je kazao kako je odnos prema najvišim dužnosnicima Alke – vojvodama, alkarima i alkarskim momcima, poslije II. Svjetskog i Domovinskog rata imao različite posljedice, pa je tako naglasio kako su partizanske vođe iz Alke Peko Bogdan, Bruno Vuletić, Vice Buljan, Ivan Guvo, Marko Čabo, Predrag Grabovac, Luka Knezović, Dušan Romac i drugi izravno sudjelovali u ratnim i poratnim likvidacijama, od Bleiburga do Cetinskog kraja.

‘Činjenica je da svi ti ljudi ne samo da su preuzeli Alku i imali u njoj određenu ulogu, nego su slavljeni kao nacionalni i narodni heroji u Cetinskoj krajini. Nakon Domovinskog rata imamo sasvim nešto drugo za neke ljude koji su preuzeli Alku, prema njima su primjenjena drugačija pravila. Uspoređujući sudjelovanje u Domovinskom ratu i u II. Svjetskom ratu, vidimo da kriteriji nisu bili isti’, kazao je dr. sc. don Josip Dukić.

Autor knjige mr. sc. Ivan Kozilca na kraju sinjske promocije svoje knjige zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovoga projekta, a u prvom redu Viteškom alkarskom društvu na ustupljenoj arhivskoj građi, t e zahvalio posjetiteljima na velikom odazivu.

‘U rukama držite knjigu koja se pojavljuje u povodu velikoga jubileja, obilježavanja tristote obljetnice velike obrane Sinja od Osmanlija. Nije ovo rad u kojemu su samo hvalospjevi. Naprotiv, moglo bi se reći da na određen način knjiga iznosi prljavo rublje o mnogim alkarskim aktivnostima u posljednjih stotinu godina. No, prošlost je takva kakva je, s njom se moraju suočiti današnji i budući naraštaji baštinika slavne pobjede iz 1715. godine’, zaključio je na kraju mr. sc. Ivan Kozlica.

fotogalerija (Filip Ratković)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh