mel

Predvodnici smo osnivanja Klastera viteških igara

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2022

Već je postala tradicija da početkom kolovoza Sinj nakratko postaje društveno i političko središte Hrvatske, a razlog je jasan – održavanje Sinjske alke. U to vrijeme u središte Cetinske krajine dolazi cijeli državni vrh. Nakon dvije pandemijske godine, ovogodišnje svečanosti održavaju se u okolnostima kakve su bile ranijih godina. U alkarskim danima, puno je posla koje odrađuje Viteško alkarsko društvo. Na čelu svih tih aktivnosti je dr. Stipe Jukić, koji je ove godine na izbornoj skupštini u travnju dobio povjerenje skupštinara i ponovno izabran u UO VAD-a, a potom na jedinici članova uprave društva izabran za predsjednika u petom mandatu. Kada je u pitanju ovogodišnja Alka, čelnik alkarskog društva izrazio je zadovoljstvo do sada odrađenim poslom i aktivnostima:

‘Sve je uhodano, svatko zna svoj dio posla i čini mi se da iz godine u godinu organizacija je sve bolja i jednostavnija. Poslovi su podijeljeni i to je najvažnije, tako svatko zna što mu je činiti. Tako je i ove godine, sve je spremno da se cijeli program alkarskih svečanosti provede onako kako to treba biti’, istaknuo je Jukić te dodao:

‘Svakako da je kontinuitet bitan, ne u cijelosti s istim ljudima, ali nastaviti jednu dobru politiku rada, a sve u cilju još bolje i prepoznatljivije Alke, posebno u internacionalnim okvirima. Zato smo i pošli s idejom da osnujemo Klaster viteških igara zajedno s našim prijateljima iz Italije, Grčke, Mađarske, Švicarske i drugih zemalja. To će nam biti potrebno kako bi se tako organizirano mogli prijaviti na različite fondove koji su na dispoziciji iz EU fondova’, istaknuo je Jukić dodajući kako se nada da će zdravstvene i druge okolnosti konačno omogućiti dobru i potrebnu pripremu za gostovanje Alke u Parizu i Beču.

Predsjednik VAD-a kazao je kako i ove godine na Alku dolazi cijeli državni vrh i brojni uglednici.

‘To je još jedno priznanje i poštovanje koje Alka nosi. Bit će tu predsjednik države, Sabora, Vlade i brojni uzvanici iz vjerskog, kulturnog, sportskog i vojnog života. Očekujemo dolazak većeg broja veleposlanika ili predstavnika veleposlanstava. Naravno počašćeni smo što će na ovogodišnjoj Alki biti predsjednik susjedne Slovenije Borut Pahor’, kazao je Jukić koji je istaknuo kako je zadovoljan i ostalim te samim provama, priprema alkara i momaka:

‘Zadovoljan sam svime što se odrađuje po tom pitanju. Alkari, momci i vojvoda, si su dali uistinu puno da današnjom Barom mogu početi natjecanja. Pozivam sve Sinjane i Cetinjane da kao i do sada budu dobri domaćini na ovogodišnjim alkarskim svečanostima’, kazao je na kraju predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.

Cijeli razgovor poslušajte OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409