banner stozer cz sinj

Premijer Plenković u Trilju

Autor/ica
Objavljeno: 13 srpnja, 2019

Danas je u Trilju svečano potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta ‘Projekt integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine – Trilj, Otok i Dicmo’. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine Milan Smoljo, gradonačelnik Grada Trilja Ivan Šipić, načelnik Općine Otok Dušan Đula i načelnik Općine Dicmo Ivan Maretić.

Na potpisivanju Ugovora bili su saborski zastupnici Ante Sanader i Ante Bačić, Blaženko Boban splitsko-dalmatinski župan, dožupan Luka Brčić, ravnatlj RERE Jozo Sarač, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, Ivan Bugarin, tehnički direktor Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine ujedno i voditelj projekta, triljski gradski vjećnici na čelu s predsjednicom Ivanom Živaljić i drugi.

Prije potpisivanja ugovora premijer Andrej Plenković sastao se sa svojim domaćinima saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Trilja Ivanom Šipićem i županom Blaženkom Bobanom, gradonačelnicima i načelnicima s područja Cetinske i Imotske krajine. Na ovom sastanku razgovaralo se o aktivnostima koje se provode na ovom područjima, njihovoj dinamici i načinima na koji u njihovoj realizaciji može pomoći Vlada RH.

U svom obraćanju nazočnima, premijer je istaknuo kako je ovo važan iskorak u rješavanju cijelog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava na cetinskom području.

‘Ovo je jako bitan projekt i za druge invsticije. On se veže i za druge, već popisane ugovore Hrvatskih voda koji se tiču ovog kraja. Što se tiče vodno-komunalne infrastrukture u Cetinskoj krajini, investicijama dižemo standard života na ovom području na višu razinu. Ovo je dodatna vrijednost EU fondova za svakodnevni život građana u cetinskom kraju’, kazao je premijer Andrej Plenković, čestitajući svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog važnog investicijskog projekta.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 247.484.875,00 kn, procijenjeni prihvatljivi troškovi projekta iznose 197.987.900,00 kn

Dodijeljena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije iznose maksimalno 132.887.023,53 kn, sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike 28.211.464,82 kn ,Hrvatske vode 28.211.464,82 kn, Grad Trilj 4.873.534,94 kn , Općina Otok 3.580.520,86 kn i Općina Dicmo 223.891,03 kn.

Od prihvatljivih troškova projekta koji iznose 197.987.900,00 kn, Gradu Trilju pripalo je 96 milijuna, Općini Otok 82 milijuna, Općini Dicmo 5 milijuna, a ostali dio sredstava odnosi se na troškove izrade projekta.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić kazao je kako je današnji događaj za Grad Trilj povijesni događaj. Istaknuo je kako se Triljani mogu pohvaliti da vrlodobro koriste sredstva iz EU fondova za mnoge projekte, ali ovaj projekt je jako važan za Trilj.

‘U pet naših naselja Trilj, Vedrine, Jabuka, Grab i Košute rješavamo kanilizacijski sustav, u dužni od 37.954 metra. Tu treba dodati kako je samo naselje Trilj većim dijelom po ovom pitanju riješeno, a s ovim projektom bit će u cijelosti pokriven kanalizacijskim sustavom. Manji dio ovih sredstava, u iznosu od nešto manje od sto milijuna kuna, usmjerit ćemo na rješavanje pitanja u sustavu javne odvodnje, što je ostalo na području Jabuke. Tu je izgradnja 8 crpnih stanica, izgradnja novih 880 kućnih priključaka itd. Ovo nije samo pitanje kanalizacijskog rješavanja, jer ovaj projekt ima itekako razvojno, graditeljsko, životno pitanje’, kazao je Šipić, dodajući kako se nada kako će mnoga građevinska operativa s ovog područja biti uključena u ove radove.

Načelnik Otoka Dušan Đula kazao je kako je ovaj Ugovor za Općinu Otok velika stvar.

‘Ovo je najveći projekt i naravno najveća financijska sredstva koja su ikada stigla u našu Općinu. Pitanje kanalizacijskog sustava na području Općine Otok je od životne važnosti i mi ćemo s ovim sredstva puno toga riješiti. Uz aglomeracijske aktivnosti, provest će se rekonstrukcija sustava javne vodopskrbe u dužoni 2.440 metara i sanacija jedne vodospreme’, kazao je Đula.

Za razliku od Trilja i Otoka, u Općini Dicmo od dobivenih sredstava rješavat će se pitanje vodoopskrbnog sustava.

‘Ovih 5 milijuna kuna mi ćemo utrošiti za rješavanje vodopskrbnog sustava u naselju Sušci. To je jedini dio Općine koji po ovom pitanju nije riješen. Sada smo konačno došli do tih sredstava da u cijelosti možemo zakružiti vodopskrbnu mrežu na području Općine Dicmo’, kazao je Maretić, dodajući da se radi o nešto manje od 5 kilometara dužine vodovoda, na kojem će se izgraditi dvije hidrostanice.

O značaju ovog projekta za cijeli cetinski kraj i širi dio Dalmatinske zagore govorili su još ministar Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Podsjetimo, zajedno s ovim sredstvima i onima koji su ranije potisani za druge jedinice lokalne samuprave, cijeli projekt za cetinsko područje u vrijednosti je 630 miljuna kuna s PDV-om.

Predviđeno je da sve pripremne, personalne, tehničke i provedbene aktivnosti traju oko 3,5 godine, kada bi svi ovi projekti trebali biti realizirani.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh