svabo

Program ‘Jesenjarenje’ nastavlja se gostovanjem patera Stanka Perice

Autor/ica
Objavljeno: 8 studenoga, 2021
Perica event

Sutra, 9. studenog s početkom u 19 sati u zgradi Palacina u okviru programa ‘Jesenjarenje’ gostovat će pater Stanko Perica, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za Jugoistočnu Europu.

JRS (Jesuit Refugee Service) je međunarodna katolička organizacija čija misija je pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, tadašnji isusovački general Pedro Arrupe, u jeku vijetnamskog rata odlučio je olakšati patnju stradalih i osnovao Isusovačku službu za izbjeglice. Od tada, pa sve do danas, JRS pomaže izbjeglice i migrante koji si, izlažući se opasnosti, pokušavaju osigurati bolji život. Nadahnuti svetopisamskim shvaćanjem pravde, suosjećanja i ljubavi pod pojmom “izbjeglica” podrazumijevaju sve prisilno raseljene osobe. Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj djeluje od 1993. godine kada se njezino glavno djelovanje baziralo na stradalnicima, izbjeglicama i prognanicima rata na prostorima bivše Jugoslavije. Po završetku rata i djelovanje JRS-a se preusmjerava na migrante i tražitelje azila, a današnji JRS SEE (south-east Europe/jugoistočna Europa) čine četiri ureda: Zagreb, Beograd, Sarajevo/Bihać i Priština.

Pater Stanko Perica isusovcima se pridružio prije nešto više od deset godina, a otprije dvije godine je svećenik. Prije nego li se pridružio isusovcima, završio je Pravni fakultet i radio neko vrijeme u odvjetničkoj struci. Prije preuzimanja JRS-a, pater Perica je bio u misijama u Keniji i Tanzaniji, a godinama je volontirao u JRS-u u Italiji, svakodnevno radeći s velikim brojem izbjeglica, kojih je u Italiji puno više nego u Hrvatskoj. O njegovu pozivu, radu u JRS-u, odnosu politike prema migrantima, (i)racionalnom strahu od islamizacije Europe i našoj zajedničkoj budućnosti, s paterom Pericom razgovarat će Ana Žanko.

Diskurzivni program ‘Jesenjarenje’ suradnički je projekt udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica. Cilj projekta jest približiti publici određena kompleksna pitanja i aktualnu društvenu problematiku kroz različite forme – izložbe, filmove, predavanja znanstvenika, gostovanja književnika, filmske projekcije. Projekt je pokrenut 2019. godine, a tematska okosnica prvog izdanja bila je tranzicija, postindustrijska baština i socijalističko naslijeđe. Tema ovogodišnjeg ‘Jesenjarenja’ su migracije, shvaćene i prihvaćene kao društvena realnost koju svi živimo te kao proces i izazov s kojim se europsko i hrvatsko društvo mora suočiti.

Program ‘Jesenjarenje’ dio je SKUP-ova programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh