banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Promocija knjige ‘Alka u politici – politika u Alki’

Autor/ica
Objavljeno: 17 prosinca, 2014
knjiga_kozlica

U četvrtak, 18. prosinca u Alkarskim dvorima u Sinju, s početkom u 19 sati upriličit će se promocija nove knjige Ivana Kozlice. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Marko Trogrlić, doc. dr. sc. Don Josip Dukić i sam autor mr. sc. Ivan Kozlica. Moderator predstavljanja bit će Ante Botić.

Ivan Kozlica rođen je 1958. u Sinju, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, a magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je i na ratnoj školi OS RH Ban Josip Jelačić. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. godine. U Ministarstvu obrane RH obnašao je različite rukovodeće dužnosti, najviša je bila pomoćnik ministra obrane, a karijeru je završio kao pomoćnik glavnog inspektora OS RH. Već nekoliko godina istražuje dosta osjetljive, ali i krivotvorene teme iz prošlosti cetinskoga kraja, objavio je veći broj članaka, eseja, putopisa i rasprava te dvije zapažene knjige, Krvava Cetina i Markovića jama. Član je VAD-a od 1991. Živi i djeluje u Zagrebu.

Izdavači knjige ‘Alka u politici – politika u Alki’ su Kulturno društvo Trilj i Hrvatski centar za ratne žrtve, Zagreb. Knjiga je četvrta po redu u biblioteci KD Trilj Zentinam et Tril. Recenzenti knjige su dr. sc. Petar Vučić i doc. dr. sc. Josip Dukić, lektor Božidar Spitzer, prof., a likovno-grafički urednik Hrvoje Bronić. Slika na poleđini korica rad je akademskog slikara Miljenka Romića, “Zaštitnica vitezova” (detalj). Tiskana je u Grafičkom zavodu Hrvatske, Zagreb. Važno je istaknuti u kontekstu izdavaštva na području cetinskog kraja da je ovo dvadeseta knjiga u izdanju Kulturnog društva Trilj (šest brojeva časopisa Triljski most i četrnaest knjiga).

Prema autoru, knjiga je napisana u godini stote obljetnice početka Prvoga svjetskog rata, povodom tristote obljetnice obrane Sinja i cetinskoga kraja od Turaka, sedamdesete obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata i dvadesete obljetnice završetka Domovinskog rata, a posvećena svim braniteljima hrvatskog naroda i hrvatske zemlje, posebno onima iz sinjske utvrde 1715.

Historiografsku vrijednost knjige potvrđuje nekoliko činjenica. Riječ je o prvom djelu ovakve vrste na temu isprepletanja Alke i politike. Napisana je isključivo na temelju arhivske građe, objavljenim i neobjavljenim izvorima, novinskim napisima i izjavama svjedoka. Autor je ovom knjigom otvorio razne pa i one manje ugodne teme cetinske ali i hrvatske historiografije koje se isprepleću sa Sinjskom alkom. Ispravio je brojne krive tvrdnje i pokazao kako je Alka bila poligon isprepletanja raznih političkih i osobnih interesa, ali i manifestacija koja je nakon svega postala hrvatska i europska baština. Autoru je uspjelo tu hrvatsku, europsku i svjetsku manifestaciju otrgnuti iz mitskog i vratiti u povijesni zavičaj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh