miro bulj
hdz

Proslava Svetoga Spasa na izvoru Cetine

Autor/ica
Objavljeno: 25 svibnja, 2020
spasovo

Izvor: Facebook Gospa Rožarica Vrlika

Misnim slavljem u Cetini (Vrlika), 23. svibnja 2020., s početkom u 10.30, kojim je predsjedao fra Blaž Topak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju i definitor Provincije, svečano je proslavljena svetkovina Uzašašća Gospodinova u nebo.

spasovo

Uz vrličkog župnika fra Mladena Prolića, u koncelebraciji su sudjelovala 17-orica ostale braće svećenika. Zbor mladih župe Vrlika, pod ravnanjem Petre Milković, doprinio je svečanosti slavlja svojim skladnim pjevanjem i sviranjem te Čuvari Kristova groba, predvođeni arambašom Ivanom Totićem, odjeveni u živopisnu vrličku nošnju.

spasovo

Na koncu misnog slavlja fra Mladen je zahvalio ovogodišnjem predsjedatelju i propovjedniku, braći svećenicima, gradskoj i općinskoj vlasti te svima koji su doprinijeli svečanoj proslavi. Usprkos okolnostima vezanim uz epidemiju korona virusa, više od tri stotine Vrličana i gostiju proslavili su Spasovdan u sjeni drevne starohrvatske bogomolje iz 9. stoljeća, uz koju i danas kao svjedoci ponosno stoje starokršćanski nadgrobni spomenici starih Vrhričana. Župnik fra Mladen je isto tako, po običaju, tom prigodom obavio blagoslov polja.

spasovo

Vanjska proslava nastavljena je u restoranu u Civljanima te u skromnom obliku uz obližnju rijeku Cetinu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh