extrametal

Proslavljena 44. godišnjica Centra ‘Juraj Bonaći’

Autor/ica
Objavljeno: 29 travnja, 2014

juraj_bonaci8

U sinjskom odjeljenju Centra za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonaći’ jutros je upriličena proslava povodom 44. godišnjice od osnutka centra u Splitu, odnosno 42. godišnjice osnivanja Centra u Sinju.

Godine 1970. donesena je odluka da se u Splitu osnuje specijalni centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju. Budući da je veliki broj štićenika dolazio s područja Cetinskog kraja, 1972. godine osnovano je odjeljenje Centra za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonaći’ u Sinju.

Prvih nekoliko godina u sinjskom odjeljenju štićenici su pohađali samo prva četiri razreda osnovne škole, a potom bi boravili u Splitu, gdje su živjeli u učeničkom domu. Kako bi se spriječilo odvajanje od obitelji, u sinjskom Centru uvedena su sva odjeljenja i radionice.

Kako doznajemo, u proteklih 42 godine u sinjskom odjeljenju obrazovalo se oko 400 osoba s poteškoćama u razvoju. Trenutno ih 42 pohađaju školski i radionički program, a 24-ero je obuhvaćeno oblicima povremenog boravka.

U okviru današnje proslave održan je kviz na kojem su štićenici pokazali široko znanje o svojoj zemlji i gradu. Potom su uslijedila natjecanja na poligonu, a svečanost je završila zabavnim programom u kojem je štićenike zabavljao sinjski glazbenik Milan Milanović Draxi.

Djelatnice Centra za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonaći’ uputile su zahvalu svim donatorima i volonterima koji nesebično i s puno ljubavi sudjeluju u radu sa štićenicima. Ističu kako im je namjera štićenike Centra što više uključiti u život lokalne zajednice. Tako s udrugom Srma pokreću projekt tijekom kojeg će štićenici pomagati starim i nemoćnim osobama.

Fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh