svabo

Ratarima oborine stigle u pravo vrijeme, koštičavo voće i šimšir treba zaštititi

Autor/ica
Objavljeno: 12 travnja, 2019

Veća količina oborina i proteklo kišno razdoblje pozitivno su se reflektirale na ratarske kulture. Ratarima je kiša stigla u pravo vrijeme jer su sve ozime i jare kulture, kažu stručnjaci, doslovno vapile za kišom.
Kako ni klijanje ni nicanje nije išlo prema planu,  količina kiše koja je pala na našem području trebala bi pospješiti sve faze rasta kao i primanje gnojiva koje je neophodno za rast kultura.
Mr. sc. Ivana Župić iz Ministarstva poljoprivrede ističe kako su poljoprivrednici s našega područja već posadili kapulu, krumpir i luk, a za plodovito povrće se u našem kraju redovito čeka mjesec svibanj zbog kasnih mrazeva koji se uglavnom događaju i loše reflektiraju na povrtne kulture.

‘Ovo razdoblje kiše, koliko je dobro za ratarske kulture, toliko je loše za voćarske. Voćke koje su u cvatnji trebaju oprašivanje i uvjete za oplodnju koji su izostali prethodnih dana.
Posebno se ovakve vremenske prilike negativno odražavaju na trešnjama koje često vrlo loše rode po ovakvim vremenskim uvjetima u cvatnji. Bajami su relativno dobro procvjetali pa očekujemo dobar urod, ali pod uvjetom tretiranja protiv gljivičnih bolesti. Bolesti se uglavnom javljaju na koštičavom i jabučastom voću. Kada jabuka formira lisnu masu sklona je bolesti krastavosti protiv koje se treba raditi kvalitetna zaštita.
Osim bolesti javljaju se i štetnici posebno lisne uši koje treba na vrijeme tretirati. Naše preporuke za zaštitu mogu se pročitati na www. savjetodavna.hr’, rekla je Župić.

Problem oko naših okućnica u ovom periodu godine radi šimširov moljac koji se prije nekoliko godina ‘doselio’ iz toplijih krajeva.
Zaštita je mukotrpna, kaže mr. sc. Župić i napominje kako se već sada protiv ovoga štetnika treba raditi zaštita.

‘Naime, gusjenice su se zavukle pod listove i sada će iz njih izići leptiri prve generacije. Potrebno je što hitnije napraviti prvu zaštitu biljke, a nakon toga postupak ponoviti u srpnju kako bi biljke opstale’, kaže Župić.

Ivana Župić napominje kako njihova služba u ovom periodu godine radi Agronet kampanju odnosno podnošenje zahtjeva za osnovna plaćanja u poljoprivredi koja će potrajati do 15. svibnja 2019. godine pa je pozvala sve poljoprivrednike da popune zahtjeve.

‘Zahtjeva je jako puno, a ured u Sinju za poljoprivrednike je otvoren ponedjeljkom i petkom cijelo radno vrijeme. Pomoć pri popunjavanju zahtjeva za potpore u radno vrijeme nudi i Agencija za plaćanje u Splitu, na adresi Trg hrvatske bratske zajednice 8, koja je poljoprivrednicima na raspolaganju cijeli tjedan.’

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh