Reporterski đir od Pijace, preko Radošića i Mojanke do Hipodroma

Autor/ica
Objavljeno: 23 listopad, 2019
P

Iako reporterske đireve po gradu i okolnim mjestima najčešće radimo petkom, ponajprije radi Peškarije, za ovu novinarsku zadaću odlučili smo se i za danas, u sredini tjedna.

Zanimalo nas je kako naš grad izgleda i koje se aktivnosti provode ovoga jutra u kojem je Sinj s 4,3 stupnja Celzijeva bio najhladniji grad u Hrvatskoj. U isto vrijeme – u 8 sati Split je bilježio skoro 17 stupnjeva. Najbliži pratitelji Sinja po niskoj temperaturi zraka bili su Slavonski Brod s 5,4 i Gospić s 5,4 stupnja Celzijeva.

Današnje reportersko putovanje središtem Sinja i obližnjim mjestima započeo sam iz samog gradskog središta – s Pijace. Kao i obično, jutarnji sati Pijacu čine samo prolaznom postajom dok sunce ne prekrije njenu površinu.

P

Biti u središtu grada, a ne poviriti na Peškariju bio bi veliki propust. Na nekoliko banaka naši marljivi poljoprivrednici posložili su svoje trude. Bilo je tu zanimljive ponude voća i povrća, a na jednom dijelu zabilježili smo i ponudu pakirane kadulje, ječma, pšenice, meda i drugih eko sadržaja.

P

U ugodnoj vožnji krećemo preko Radošića okupanog suncem i zastajemo kod omanje njive, jesenski dobro uzorane i spremne za proljetnu sjetvu. Naime, 22. veljače na ovom mjestu, također u reporterskom putovanju, zabilježili smo kako gospođa Anka Radović u napravljene brazdice sadi krumpir. Očito je gospođa Anka na vrijeme i dobro započela pripremu za svoju intradu. Što će posaditi nismo provjerili, samo neka bude rodno.

P

U jutarnjem obilasku sinjskog kraja sljedeća je postaja dobro znana gotovo cijeloj Hrvatskoj – deponij Mojanka. Na ulazu u deponij, manja skupina Brnažana i Turjačana provode svoje prosvjedne sate po dobivenom rasporedu. ‘Smeću iz Vrgorca nema prolaza’, kazuju nam. U ćakuli s mjerodavnima na deponiju saznali smo kako nema nikakvih spoznaja po kojima bi danas kamion sa smećem od Biokova trebao doći do Mojanke.

P

Nakon Mojanke, vraćamo se u grad i pravac Hipodrom kako bi fotografijom zabilježili jedno gradilište i jedan objekt. Riječ je o jahaćoj hali oko koje su se lomila koplja na sinjskoj političkoj sceni. Ovo sunčano vrijeme ide u prilog graditeljima da u optimalnom roku završe ovo zdanje koje će sigurno donijet još više mogućnosti, prostora, ideja i još više entuzijazma za konjički sport u alkarskom gradu.

P

I dok traju radovi na ovom objektu, po sinjskom prometnicama djelatnici sinjske Nadcestarije i Poduzeća za ceste iz Splita, označavaju pješačke prijelaze i ostale potrebite oznake za sigurnije prometovanje.

P

I na kraju ovog reporterskog putovanja, vraćamo se do radova na rekonstrukciji križanja cesta ispod zgrade Gradske uprave. Svakog dana sve je vidljivija kontura novog izgleda ovog raskrižja. Nakon što se otkinulo za ove potrebe i nekoliko metara Đardina, počeli su radovi na postavljanju novog zida gradskog parka.

P
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh