svabo

Restauracija i sanacija crkve Svih Svetih u Čačvini

Autor/ica
Objavljeno: 24 studenoga, 2021
IMG WA

Izvor i foto: Ante Lišnić – Vrpolje

Kada se govori i piše o srednjovjekovnoj utvrdi Čačvina koja se nalazi oko 8 kilometara sjeveroistočno od Trilja, na nadmorskoj visini od 705 metara, često se ističe da su to povijesna ‘vrata Zagore’. Ispod utvrde nalazi se stara župna crkva Svih Svetih, građena u 18. stoljeću. Ona je dio zaštićene spomeničke baštine Republike Hrvatske.

IMG WA

Prije šest godina od udara groma znatno je oštećen zvonik, s čijeg je vrha palo nekoliko rubnih vacada. To je potaknulo mjerodavne da se pristupi temeljitoj obnovi i zaštiti samog zvonika. U samoj restauraciji i sanaciji crkve Svih Svetih provodi se čišćenje kamena na zvoniku i lađe crkve, te fugiranje zvonika i zidova crkve. U ovim aktivnostima provodi se uređenje krovišta i vraćanje u prvobitno stanje, kao i postavljanje adekvatne gromobranske zaštite.

IMG WA

Inicijator ovih radova je Mjesni odbor Čačvina i Grad Trilj uz potporu samog Grada i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Nadzor nad radovima provodi Konzervatorski zavod u Splitu i arhitekt konzervator Joško Pleić. Projekt je izradila tvrtka Genista d.o.o. na čelu s dipl. ing. građ. Marijanom Kovačić, a radove izvodi tvrtka FACETA d.o.o. za oblikovanje i obradu kamena na čelu s poznatim restauratorom Antunom Vukom.

IMG WA
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh