fruhwald
otvorena vrata

Rezime: Alkar siguran, Milačić presretan

Autor/ica
Objavljeno: 10 ožujka, 2014

alkar 1

Nakon velike pobjede u Trnskom trener Alkara Damir Milačić nije krio oduševljenje, pritom naglasivši zasluge svakog pojedinca na parketu, ali i velikog broja navijača koji su i ovaj put biti glasna podrška svojoj momčadi. Također, potvrdilo se i ono o čemu smo još jučer pisali, da je Alkar pobjedom osigurao Ligu za prvaka.

Pobjedom nad Zagrebom u 16. kolu A-1 lige Alkar je i matematički riješio pitanje prolaska u Ligu za prvaka. Iako su se nakon pobjede rodile sumnje u velikom dijelu medija je li to dovoljno ako bi se u najgorem scenariju stvorio krug četiri momčadi (Alkar, Jolly, Šibenik i Zabok) s jednakim skorom od 11-7, prema odgovoru iz HKS-a odgovor je – je.

Dovoljno je, a to smo potvrdili i slikovno u donjem dijelu teksta. Naime, ako se i i dogode dva poraza Alkara i dva poraza GKK-a Šibenik te dvije pobjede Jollyja i jedna Zaboka, stvorila bi se mini tablica po kojoj bi GKK i Jolly imali skor od 4-2, dok bi Alkar i Zabok bili na 2-4, a u korist sinjske momčadi odlučila bi bolja međusobna koš razlika u odnosu na Zabočane.

Ono od čega se strahovalo, dakle ukupni koš količnik, u kojem Alkar zaista najlošije stoji, u obzir bi dolazio isključivo kada bi sve četiri momčadi imale po 3-3, što je nemoguće pa je pobjedom nad Mravima sinjska družina pečatirala svoju vizu za dvoboje s najboljim što hrvatska košarka u ovom trenutku nudi.

Dan nakon velike pobjede i zasjedanja na prvo mjesto Damir Milačić nije krio zadovoljstvo ostvarenim:

“Odigrali smo jednu briljantnu utakmicu, prvenstveno to prvo poluvrijeme u kojem smo imali dovoljno energije da u djelo provedemo sve taktičke zamisli koje smo vježbali tijekom tjedna. Bila je to baš prava rapsodija. Naravno, znali smo da ćemo teško zadržati takav ritam svih 40 minuta, jer na put se krenulo u pet ujutro, dok se sama utakmica igrala točno u podne pa nije to sve skupa jednostavno odraditi.”

“Svi igrači su bili na nivou, odradili ono što sam od njih i tražio i zaista im čestitam na tome. Još jedna stvar na koju sam ponosan je podrška koju imamo konstantno i koju smo imali i u Zagrebu, a sve ovo skupa čini Alkaru jedan jako dobar marketing.”

Naredno kolo Alkar će ponovno gostovati, ovaj put u Križevcima. Utakmica je na rasporedu u subotu u 19 sati.

 

Ipak, da i pravilnikom Košarkaške igre pojasnimo na koje se propise pozivamo, odnosno na osnovu čega su nam isto potvrdili iz HKS-a:

Dakle, vidimo identičnu situaciju koja bi u nekim kombinacijama mogla zadesiti Alkar, po dvije momčadi s dva jednaka skora, koja je prikazana u stupcu II, a na drugoj slici vidjet ćemo i razlog zašto je jedna momčad broj 3, a druga broj 4., odnosno 1 i 2.

Tablica - D2

 

A evo i kako se određuje položaj te četiri  momčadi, odnosno potvrda da je Alkar matematički u Ligi za prvaka. Naime, ako unutar kruga četiri momčadi po dvije imaju identičan omjer kao na slikama (gornja slika, stupac II), onda poredak među njima odlučuje međusobni omjer (pravilnik D.3.2.2.), a u tom slučaju Alkar je ispred Zaboka.

Tablica

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh