Šampion Dalmatine med iz Makarske

Autor/ica
Objavljeno: 10 studeni, 2019
P

Na jubilarnom 10. Međunarodnom pčelarskom sajmu ‘Dalmatina 2019.’ podijeljena su priznanja i nagrade vrijednim pčelarima s područja Dalmacije za kvalitetu meda. Ovogodišnji šampionski med dolazi ispod Biokova, odnosno iz Makarske, vlasnika Olivera Vranješa.

Njegov med medljikovac, odnosno medun po ocjeni stručnog povjerenstva imao je vrhunsku kvalitetu i osvojio maksimalan broj bodova 20 i šampionski naslov ovogodišnje Dalmatine.

‘Sve je počelo kao hobi, a sada se pretvorilo u stalni rad i bavljenjem ovim poslom. Imamo 140 košnica, dvije su vrste meda koje proizvodimo – biokovski medun i biokovski cvjetni med. Ispaša je uglavnom i s jedne i druge strane Biokova’, kazao nam je sretni vlasnik šampionskog meda, ističući kako u poslu ima veliku pomoć od supruge, a na određen način i potporu od djece, barem kada ih prate u radu ili na manifestacijama kao što je ova.

Na ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete pčelari su dostavili 76 uzoraka raznih vrsta – od meduna, kadulje, cvjetnog meda. Uz šampionsko priznanje podijeljene su 32 zlatne, 30 srebrenih i 13 brončanih plaketa za kvalitetu meda.

P

Među nagrađenima su i pčelari iz cetinskog kraja – Ivan Mravak, Zdravka Bilobrk i Elvis Balajić Marmun, čime se još jednom potvrdila kvaliteta meda koju proizvode vrijedni cetinski pčelari.

Podsjećamo, Sajam je održan u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, u hotelu Zagreb na splitskom Duilovu. Tijekom dvodnevnog sajma svoje proizvode i pčelarsku opremu izložilo je 60-ak izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Poljske i Mađarske. I ovogodišnja pčelarska manifestacija održavala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uz potporu Ministarstva poljoprivrede, HPA, HPS, Županije Splitsko-dalmatinske i drugih jedinica lokalne samouprave, ustanova i tvrtki. Pored izložbenog dijela sajam je imao i vrlo važan edukativni karakter, gdje su održane brojne stručne radionice i predavanja.
Završetak sajma predviđen je danas za 14 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh