tramax

‘Sinj bira Jolu i Mira’ – Gradska knjižnica

Autor/ica
Objavljeno: 2 travnja, 2017
Foto: Petar Malbaša

Foto: Petar Malbaša

Danas su se zajedničkim priopćenjem za javnost, na temu Gradske knjižnice Sinj, oglasili JOŠKO KONTIĆ, kandidat Mosta za gradonačelnika Sinja i MIRO BULJ, nositelj liste Mosta za Gradsko vijeće Sinja.

Prema standardima za narodne knjižnice, kriterij za određivanje površine knjižnice je broj stanovnika koji joj gravitiraju. Tako je za tisuću stanovnika potrebno osigurati 35 m2 prostora. Budući da na području Grada Sinja živi oko 25 tisuća stanovnika, površina knjižnice trebala bi iznositi gotovo 900 m2. Trenutna površina Gradske knjižnice Sinj iznosi 250 m2 što je više nego trostruko manje od potrebnog nacionalnog standarda.

Projektom koji bi uz novu knjižnicu uključivao – učionicu s računalima i pučku čitaonicu, bili bi obuhvaćeni interesi svih generacija iz svih 14 mjesnih odbora Grada Sinja – od učenika i studenata do umirovljenika koji se ne služe računalima, a zbog niskih primanja su im nedostupna tiskana novinska izdanja.

Ovaj projekt moguće je financirati EU sredstvima iz Urbane aglomeracije Split koja uključuje i Sinj, a na raspolaganju ima 63 milijuna eura, što će kroz natječaje u drugoj polovini ove godine biti usmjereno na tematske prioritete među kojima se ističe – obnova i revitalizacija bivših vojnih objekata.

S ciljem realizacije ovog i drugih mogućih projekata, nužno je hitno redefinirati ugovorne uvjete upravljanja prostorom bivše vojarne Ivaniša Nelipića, na način da Vlada RH odlučivanje o namjeni dijelova tog prostora, za koje nema konkretne planove, prepusti Gradu Sinju.

SINJ BIRA JOLU I MIRA

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh