VRLAFEST

Sinj i okolica zvijezde amaterskog filma

Autor/ica
Objavljeno: 31 listopada, 2019
froom

Pala je i posljednja klapa, Stela ulazi u postprodukciju.

Snimanje filma Stela tako se odigralo  od 21. do 25. listopada na brojnim lokacijama u samom središtu Sinja. Priča za film rodila se u krugu polaznika filmskih radionica koje u Sinj za djecu (Frooom) i za starije od 54 godina (Samo nebo nam je granica) donose Bacači Sjenki, umjetnička udruga iz Zagreba.

‘Stela je nadrgrobni spomenik u koji je ugravirano lice pokojnika, uobičajen kod pogrebnih spomenika bogatijih obitelji kako u doba Rimskog Carstva tako i danas. Tu je stelu u Sinju netko pronašao prije što i više godina te uzidao u pročelje svoje kuće. Puno Sinjana prođe kraj nje da ju i ne primijeti’, objašnjava član filmske ekipe Đorđe Šego i dodaje: ‘Osim što nas je vrijeme prekrasno poslužilo u ovom tjednu snimanja, stvarno moram pohvaliti organizaciju Bacači Sjenki jer ima tako sjajne voditelje koji rade sa nama da je stvarno gušt učiti od njih. Stvarno trebamo zahvaliti Lei Mileti i Bojani Burnać na profesionalnosti i strpljenju sa nama’.

Uz voditeljsku pomoć scenaristice i autorice kratkometražnih filmova Anite Čeko nastala je priča za film, a samopouzdanju i volji za snimanje pridonijela je i mlada redateljica Dalija Dozet koja ih je na prethodnim radionicama učila o filmskoj montaži.

Posebnost radnog tjedna u kojem je snimana Stela je zajednička aktivnost djece, učenika četvrtog razreda OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski i bivših polaznika filmskih radionica Bacača Sjenki, a koji su kroz radionice stekli nova znanja i intenzivnije počeli razmišljati o tome kako film nastaje, koliko je složen posao filmske umjetnosti i što je sve potrebno da nastane jedno složeno filmsko djelo.

Do suradnje je došlo vrlo spontano, djeca su bez problema ušla u svoje uloge i kroz ovu zajedničku aktivnost mladih i starijih sugrađana stvorena su neka nova poznanstva i znanja. Ujedinjeni u želji da film uspije svi su dali sve od sebe i u kratkom vremenu koliko je bilo moguće izdvojiti za snimanje, doista su uživali radeći što vole. Kroz praktično iskustvo rada na vlastitom djelu polaznici radionice povezali su se u tolikoj mjeri da su postali pravi filmski tim koji razumije koliko zajedništva, kompromisa, strpljenja, odricanja, preciznosti, analitičnosti i kreativnosti je potrebno da zamišljeno djelo zaista bude dovršeno.

Kada se radi na filmskom snimanju koji zahtjeva puno truda svih uključenih, poštivanje vremenskog ograničenja i preskakanja brojnih logističkih prepreka, neminovne su i teškoće, ali se na njih brzo zaboravilo.

Film je trenutno u fazi postprodukcije te polaznici zajedno s Bacačima Sjenki i svojim lokalnim partnerom Kulturno – umjetničkim središte Sinj traže sredstva za montažu, te distribuciju. Sredstva za provedbu ove zanimljive međugeneracijske radionice osiguralo je Ministarstvo kulture. Bacače Sjenki kroz institucionalnu podršku podupiru Zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh