banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Sinj: Javnosti predstavljen Marinovićev opus

Autor/ica
Objavljeno: 16 svibnja, 2019

U prostorijama sinjskog Samostana sinoć je otvorena izložba akademskog kipara Josipa Marinovića, koji je cijeli svoj umjetnički opus darovao Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske. Od 200 eksponata koliko će ih biti dopremljeno u Sinj, jučer je izloženo 60 eksponata u tri prostorije iznad glazbenice.
Uz eksponate sakralne tematike izloženo je i 12 bista poznatih osoba. Josip Marinović, suvremeni hrvatski klasik, kao umjetnik nije nepoznat Sinju. Napravio je posljednju postaju Križnog puta na Starom Gradu ‘Isusa polažu u grob’, a njegov kip Čudotvorne Gospe Sinjske izrađen u kamenu krasi dvorište crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Odljev istog kipa napravljen u bronci i postavljen je na Starom Gradu.

Otvaranju izložbe nazočili su mnogobrojni umjetnici, među kojima je bio i akademski kipar Kuzma Kovačić, vlasnik ljevaonice Ujević – Damir Ujević i likovni kritičar Milan Bešlić, koji je govorio o radu i djelu Josipa Marinovića.

Gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac zahvalila je umjetniku Marinoviću i fra Mirku Mariću koji je najzaslužniji što je ovaj umjetnički opus u Sinju.
Fra Mirko Marić, kustos Arheološke zbirke franjevačkog Samostana u Sinju rekao je kako suradnja s Marinovićem traje od 1997. godine, a umjetnika je opisao kao Kršinićevog učenika, majstora u kamenu kojemu nema ravnoga. Fra Mirko Marić ukazao je i na nedostatak adekvatnog prostora u kojemu bi se izložili vrijedni eksponati koji su u vlasništvu sinjskih franjevaca

‘Postoji idealan prostor, bolji od Klovićevih dvora, gdje bi imali 10 puta više prostora. Riječ je o prostoru od crkve do vrha Pijace u koji bi mogli smjestiti svih 5 zbirki koje imamo. Riječ je o arheološkoj, paleontološkoj, etnografskoj, filatelističkoj i numizmatičkoj zbirci. Također u tom prostoru izložili bismo crkveno ruho kao i trofejno oružje, a li i još puno eksponata koje imamo. Također, postoji mogućnost, ako se uredi prostor, da Sinj dobije još jednu Galeriju. Takav muzej u Hrvatskoj još uvijek ne postoji’

Fra Joško Kodžoman, ispred Provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, zahvalio se umjetniku i naglasio potrebu za uređenjem prostora na Sinjskoj Pijaci. Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež, međuostalim je rekao kako Marinović zaslužuje nositi naziv njihovog subrata te da će se moliti za njega. U znak zahvalnosti poklonio mu je jubilarni medaljon akademskog kipara Kuzme Kovačića, koji je izdan u prigodi 300 obljetnice Svetišta.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh