HEP kultura Alkar

Sinj: Obilježena 23. godišnjica pogibije zrakoplovaca

Autor/ica
Objavljeno: 26 siječnja, 2015

zrakoplovci_obljetnica2

U Sinju je danas obilježena 23. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Split. 

Hrvatski branitelji Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda tragično su poginuli u padu zrakoplova AN 2 u naselju Šimci u Sinju 26. siječnja 1992. godine.

Današnjoj komemoraciji, uz obitelji poginulih branitelja nazočili su i vijence položili ratni prijatelji i zapovjednici, te izaslanstva postrojbi 93. zrakoplovne baze, Gardijske motorizirane brigade HKoV-a, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, zatim predstavnici MUP-a i udruga iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije i grada Sinja, članovi NL Mira Bulja te ostali građani.

Susret sjećanja i odavanja počasti započeo je svetom misom zadušnicom u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, koju je predvodio sinjski župnik fra Ante Bilokapić uz koncelebraciju don Ive Topalovića, vojnog kapelana 93. zrakoplovne baze-Zemunik koji je predvodio molitvu ispred spomen obilježja u Šimcima.

O tragičnom događaju od prije 23 godine tadašnji zapovjednik zrakoplovnog voda, umirovljeni brigadir Matko Raos je kazao:

‘Svaka godina je teška i ista. Bio je isto ovakav sličan dan 92. godine. Oni su išli na jednu zadaću po gorivo, zato ih je bilo puno u zrakoplovu koji je bio težak, ogroman i zato ga je bilo teško izgurat i dogodila se tragedija. Kod mene živi sjećanje na njih svaki dan, ne samo na njih nego na sve one poginule pripadnike 4. brigade i sve ostale poginule u Domovinskom ratu’, kazao je Matko Raos.

Počast svojim poginulim kolegama odao je i jedini preživjeli padobranac Zvonko Kovačević-Koče koji je sretnim okolnostima, iako ranjen, uspio iskočiti iz plamene buktinje i spasiti se.

fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh