banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Sinj: Obilježena 29. godišnjica osnivanja hrvatskih zračnih snaga – Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

Autor/ica
Objavljeno: 17 listopada, 2019
obljetnica

Prigodnim programom u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG ‘Cro angels’ Sinj, u Sinju je danas obilježeno 29 godina hrvatskih zračnih snaga – Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a.

Svečanost je počela u 10 sati u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj je služena sveta misa i molitva za pokojne pripadnike postrojbe i sve poginule u Domovinskom ratu. Misu je predvodio sinjski gvardijan fra Ante Čovo.

Nakon toga, položeni su vijenci kod spomenika ‘Slomljeno krilo’ u naselju Šimci, gdje su 26. siječnja 1992. godine poginula petorica zrakoplovaca pripadnika SZV-a. Pored obitelji poginulih zrakoplovaca i pripadnika SZV-a, vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, 93. zrakoplovne baze Zemunik, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja, koordinacije braniteljskih Udruga s područja sinjskog kraja i jedini preživjeli pripadnik voda Zvonko Kovačević.

obljetnica

Program je nastavljen polaganjem vijenca kod spomenika na Aerodromu Piket, gdje je održan i zrakoplovni program kojeg su izveli članovi Aero kluba Sinj. Padobranci Andrija Kovačević, Tino Milanović i Zlatko Ugrin izveli su padobranske skokove noseći zastave RH, udruga veterana 4. GBR i veterana 126. brigade.

obljetnica

Obilježavanju 29. obljetnice Samostalnog zrakoplovnog voda, između ostalih nazočili su i članovi obitelji poginulih zrakoplovaca, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bojnik Dražen Mazalin, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića.

obljetnica

Na obilježavanju su bili i županijski pročelnik Damir Gabrić, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, brigadir u miru Matko Raos, ratni zapovjednik SZV-a i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji su se obratili okupljenima, među kojima su bili i pripadnici 93. zrakoplovne baze Zemunik, predvođeni pukovnikom Draganom Andrijevićem, zapovjednikom eskadrile transportnih helikoptera. U svom govoru brigadir Raos prisjetio je 17. listopada 1990. i vremena nakon toga. Brigadir Raos između ostalog je kazao kako je taj dan uistinu i početak stvaranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

‘Sve je počelo na Piketu. Odavde su izvršena mnoga borbena djelovanja i u Bosni i na području cijele Hrvtske. Toga dana, 17. listopada 1990. godine u predvečernjim satima, oko 5, 6 sati okupila se naša grupa ovdje na Piketu, nas petorica i dogovorili smo se da ćemo stvarati hrvatsku vojsku. Već sljedećeg dana pridružili su nam se i druge naše kolege, pa nas je bilo 11 članova aeroklubova iz Splita i Sinja. Znali smo da će taj događaj biti presudan, odnosno da će taj put biti put bez povratka’, kazao je Raos.

U prigodnom kulturnom programu sudjelovali su trubač Mladen Poljak i klapa Kontra.

obljetnica

Nakon službenog dijela svečanosti upriličeno je prigodno druženje sudionika današnje svečanosti u restoranu BOSS.

obljetnica
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh