tramax

Sinj: Održan skup ‘Prisjećanje’ na profesore Anu i Antu Župić

Autor/ica
Objavljeno: 6 prosinca, 2019
ana ante skup

U Sinju je sinoć održan skup ‘Prisjećanje’ na sinjske profesore Anu i Antu Župić, kojim je obilježeno 90 godina od njihovog rođenja, 45 godina od smrti Ante i 10 godina od smrti Ane.

U okviru programa, uz nazočnost velikog broja posjetitelja, u Galeriji Sikirica otvorena je izložba radova akademskog kipara Ante Župića, o kojem su govorili fra Mirko Marić, te prof. Stanko Balić i dr. sc. Joško Belamarić.

‘Iznimno mi je zadovoljstvo što sam večeras tu, što sam mogao reći nekoliko riječi o jednom opusu koji je gotovo nepoznat u hrvatskoj povijesti umjetnosti, nepoznat možda zbog toga što je bio neizlagan, zbog toga što nije nastupao na velikim izložbama, a možda i zbog toga što je riječ o malom opusu, od svega 30-ak do 40-ak umjetnina. No, opus akademskog kipara Ante Župića vrlo je vrijedan obzirom na njihovu umjetničku vrijednost i interesantan, to je jedna specifična varijanta, jedne lirske skulpture koja izlazi iz te zagrebačke Akademije, iz tog krila Kršinićevog, s jednim lijepim rasponom medija, jer Ante je radio u kamenu, glini i drvu. Šteta što neke od tih njegovih skulptura nisu odljevene u broncu, jer se vidi da su mišljene za broncu. Njegov sin Branimir je na vidjelo iznio i nekoliko nerealiziranih djela, projekte za spomenike. Sve to nam nudi mogućnost da ga vidimo u jednom novom svjetlu, da zamislimo jednu monografiju koja bi ga stavila na mjesto na koje zaista pripada’, kazao je Belamarić.

ana ante skup

Prof. Stanko Balić podsjetio je kako je, osjećajući dužno poštovanje prema prof. Anti Župiću, njegovim kiparskim djelima i njegovoj obitelji, Općina Dugopolje priredila Memorijalnu izložbu u Dugopolju, 26. rujna 2008. godine povodom blagdana svetoga Mihovila i Jerolima te Dana Općine Dugopolje.

‘Ta izložba je bila izuzetan kulturni događaj, prilikom kojeg je izdan i katalog izložbe. U to vrijeme restaurirano je djelo Prisjećanje ili Gimnazijalka, zahvaljujući tadašnjem ravnatelju Muzeja hrvatskih arheološkoh spomenika u Splitu Tomislavu Šeparoviću, restauratoru Marku Rogošiću, vrsnom fotografu Zoranu Alajbegu, tadašnjem ravnatelju Gimnatije Marku Duvnjaku i tadašnjem načelniku Općine Dugopolje Zlatku Ževrnji. Nakon restauracije priređena je izložba u prostoru Muzeja na kojoj je Prisjećanje zasjalo u punom sjaju i raskoši, kao što i dolikuje takvom djelu, a po završetku izložbe vraćeno je pred sinjsku Gimnaziju’, kazao je Balić.

Program otvaranja izložbe uveličao je sinjski glazbenik Joško Delić Zurzi.

ana ante skup

Nakon otvaranje izložbe, program je nastavljen u dvorani Muzeja Sinjske alke, koja je bila premala za brojne zainteresirane koji su željeli saznati više o životu i radu sinjskih profesora Ane i Ante Župić. Pozdravne govore nazočnima uputili su gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i sinjski gvardijan fra Ante Čovo, a o profesorima Ani i Anti govorili fra Mirko Marić, fra Jozo Župić te profesori Velimir Borković, Miljenko Buljac i Marko Duvnjak.

ana ante skup

Otvarajući Skup, fra Mirko Marić je kazao da je akademski kipar Ante Župić velikan koji je zadužio grad Sinj i koji zaslužuje da se postavi njegova bista, ali i da se po njegovom imenu nazove jedna ulica ili trg. Kazao je kako je uvjeren da će se Sinj znati odužiti ovom velikom umjetniku te da se radi na izdavanju njegove monografije.

‘Njegova djela plod su umjetničkog i vjerskog nadahnuća, znanja i hrvatske kiparske tradicije’, kazao je Marić ističući kako Ogranak Matice hrvatske u Sinju ovim skupom želi sinjske velikane Anu i Antu otrgnuti zaboravu i približiti budućim naraštajima.

Program u Dvorani Muzeja Sinjske alke uveličala je Klapa Sinj.

Skup ‘Prisjećanje’ organizirali su Ogranak Matice Hrvatske Sinj, nekoliko ustanova i obitelj Župić. Izložba akademskog kipara Ante Župića bit će otvorena do 15. prosinca, a može se razgledati radnim danima od 9 do 13 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati.

ana ante skup
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh