TOMMY mel

Sinj: otvorena velika izložba ‘Meštrović i Sikirica – portreti suvremenica i suvremenika’

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2022
galerija

Sinoć je u Sinju, u prepunoj Galeriji Sikirica otvorena velika izložba ‘Meštrović i Sikirica – portreti suvremenica i suvremenika’, suradnički projekt Muzeja Ivana Meštrovića (Atelijer Meštrović Zagreb) i Galerije Sikirica.

Sinjska publika nije propustila ovu izvanrednu priliku doći i razgledati neka od ponajboljih djela hrvatske portretne plastike XX. stoljeća. U prvom dijelu Galerije i izložbe, izloženo je šesnaest Meštrovićevih portreta prema izboru više kustosice Atelijera Meštrović, Barbare Vujanović, koja je kako kaže odabirom skulptura htjela pružiti i uvid i u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića, ali i dati pregled stilskog razvoja jednog od ponajboljih portretista 20. stoljeća i našeg najvećeg kipara uopće – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja, Meštrovićeva virtuoznost ostavlja bez daha.

Meštrovićev opus kustosi izložbe – Barbara Vujanović, Dragana Modrić i Dalibor Prančević – za tu posebnu prigodu, na domaćem sinjskom terenu, postavljaju u suodnos s portretnom plastikom drugog kiparskog barda – ‘kipara Alke i Cetinske krajine’ Stipe Sikirice. Uz šesnaest Meštrovićevih portreta, izloženo je i šesnaest Sikiričinih radova koji se čuvaju u fundusu Galerije Sikirica. Sikiričini portreti izloženi su u drugom dijelu Galerije, na drvenim policama koje imitiraju intimnost ugođaja njegova ateljea, prostora u kojem su ga rado posjećivali prijatelji, redom ugledni intelektualci i umjetnici s kojima je prijateljevao i na čijim je portretima radio.

Kustosica i voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić, istaknula je da Sikirica jedan od ponajboljih portretista hrvatskog kiparstva te se u odabiru radova za izložbu vodila Sikiričinom maksimom ‘da za njega načiniti portret znači napisati esej o čovjeku’. U šest desetljeća aktivnog stvaralaštva Stipe Sikirica je napravio preko stotinu portreta, portretirajući gotovo sva značajnija lica hrvatske kulturne i umjetničke scene – od Miroslava Krleže do Franje Tuđmana – a u okviru ove velike izložbe posjetitelji su imali priliku vidjeti 16 odabranih portreta, među kojima su portreti Joze Laušića, Matka Peića, Josipa Pupačića, Rašeljke Pupačić, Dragutina Tadijanovića, Tomislava Ladana, Izidora Pape, supruge Slave, Mirjane Buljan, Ranka Marinkovića, Drage Ivaniševića, Marka Grčića, Matka Raosa i Zlatka Tomičića.

Izložbu je svečano otvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj, koji je istaknuo da je ovo zasigurno jedan od najvažnijih događaja za Sinj i za kulturu grada, također je ponovno istaknuo da je Grad Sinj u procesu trajnog rješenja prostora Galerije Sikirice koja je već deset godina u ”podstanarstvu” u Alkarskim dvorima. Kako ističe Bulj, Sikirica je svojom umjetničkom ostavštinom zadužio Grad Sinj i narod Cetinske krajine te je obveza Grada da osigura adekvatno rješenje za cjelokupan fundus Galerije Sikirica i da svom kiparskom bardu osigura trajni dom.

Izložba ostaje otvorena do 25. rujna i može se pogledati od 9 do 12 sati prijepodne i od 17 do 21 sat poslijepodne, svakim danom osim ponedjeljkom.

ferata@ferata.hr
0997370409