Marino Trans

Sinj: Poduzetnici čekaju odobrenje prvih potpora za zapošljavanje

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujna, 2019
sinj foto mmodric

Koliko će sinjskih poduzetnika koristiti potpore za nova zapošljavanja koje su od ove godine trostruko povećane?

Sinjski gradski vijećnici još su prošle godine donijeli novi pravilnik koji je poduzetnicima olakšao pristup potporama za nova zapošljavanja. Sami iznosi potpora višestruko su povećani.

No zbog proceduralnog odugovlačenja dodjela potpora je ‘zakočena’, pa je u ožujku ove godine donesen novi pravilnik. Na pripadajući javni poziv poduzetnicima čekalo se još 3 mjeseca.

Temeljem informacije kako će prvi poduzetnički zahtjevi biti obrađeni koncem kolovoza, pročelnici Jeleni Kekez Poljak jučer smo uputili upit o dodjeli poduzetničkih potpora za nova zapošljavanja.

U odgovoru koji smo dobili jutros navodi se kako je do 12. rujna 2019. u 12 sati pristiglo ukupno 5 prijava i kako se odobrenje prvih potpora očekuje tijekom rujna. Također je istaknuto kako interes poduzetnika nije značajan u usporedbi s nekim drugim provedenim mjerama, npr. potporama poljoprivrednicima.

Gužve u redu za potpore za sada izgleda nema. No u odnosu na dosadašnje rezultate nije sve ni tako crno. Primjerice u cijeloj 2012. godini, kada je slična priča bila pravi političko-medijski hit i kada se za njenu provedbu u gradskom proračunu osiguralo 1,9 milijuna kuna, na potpore je potrošeno svega 12 tisuća kuna. Ili – u cijeloj 2017. ostvareno je tek 5 potpora.

Je li ovogodišnjih 5 prijava u početnih mjesec i pol dana rezultat poduzetničke nezainteresiranosti ili neinformiranosti? Hoće li taj broj do kraja godine rasti? To može pokazati samo vrijeme.

Uglavnom, u gradskoj blagajni poduzetnicima je za poticanje novih zapošljavanja osigurano 500 tisuća kuna. Konkretno, iznos pojedinačnog poticaja na godišnjoj razini iznosi do 30 tisuća kuna, a za osobu s invaliditetom do 42 tisuće kuna. Sredstva su na raspolaganju dok se ne potroše.

Facebook
Na vrh