banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Sinj: Predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića ‘Regija kao treća Jugoslavija’

Autor/ica
Objavljeno: 14 svibnja, 2019

Pred brojnom publikom u Alkarskim dvorima večeras je predstavljena knjiga novinara i publicista Tihomira Dujmovića ‘Regija kao treća Jugoslavija’.

Predstavljajući knjigu, Dujmović je između ostalog istaknuo kako je htio poručiti da ne živimo u sadašnjoj hrvatskoj državi nego živimo u Hrvatskoj koja ima svoje granice, svoju vojsku, policiju, zastavu i grb, ali njen sadržaj je ispunjen onime što više odgovara pojmu treće Jugoslavije negoli hrvatske države.

‘Knjiga detaljno govori o tome i kada govorimo o kulturi, književnosti, obrazovanju, sportu, gospodarstvu, vanjskoj politici… Dakle, svaki segment hrvatskog društva ispunjen je starim jugoslavenskim rješenjima. To ne čudi onoga tko promatra hrvatsku povijest zadnjih 30 godina. Hrvatska je nastala kao neželjeno dijete međunarodne zajednice koja nije htjela Hrvatsku nego ju je prihvatila na krvi Vukovara i Škabrnje. Ta međunarodna zajednica je nakon priznanja krenula s nizom planova i kombinacija koji su tendirali povratku natrag’, ističe Dujmović.

Dujmović u knjizi donosi konkretne primjere koji potvrđuju njegovu tezu.  Zaključuje kako se ipak sve još može ispraviti.

‘Dosadašnji put u treću Jugoslaviju je nažalost ogroman i nažalost uspješan, ali je ispravljiv. Nama treba elita koja će to razumjeti i promijeniti’, zaključuje Dujmović.

Uz autora, knjigu ‘Regija kao treća Jugoslavija’ predstavio je saborski zastupnik, Sinjanin Miro Bulj koji je kazao kako ova knjiga daje odgovore na brojna pitanja koja postavljamo svaki dan.

‘Kad pogledamo kako se Hrvatska trenutno odnosi u vanjskoj politici, dali smo Srbiji mogućnost da bude mali Haag, i kada vidimo ljude koji upravljaju sustavom, vidimo iz kojeg inkubatora dolaze. Pred nama je teško vrijeme da se oslobodimo tog inkubatora teritorijalne regije bivše Jugoslavije, izuzev Slovenije. Guraju nas tamo gdje ne bi trebali pripadati i zbog toga su ovako porazni rezultati’, kazao je Bulj.

U ime organizatora predstavljanja – Udruge 4+ govorio je predsjednik Udruge Miljenko Marić koji je istaknuo kako knjiga daje presjek događanja u Republici Hrvatskoj od magičnog prijelaza ere stvaranja države do 2000. godine i od 3. siječnja 2000. godine.

‘Od tog vremena do sada knjiga daje preslik događanja iz vizure suverenista, demokršćana, konzervativca i kirurški precizno izdvaja elemente onoga što se stvarno događalo u Republici Hrvatskoj. Autor želi naglasiti kako se nit regionalizma, odnosno bivše jugoslavenske države iz koje smo izašli teškom mukom, zadržala u hrvatskom političkom elitnom prostoru sve do danas i da ostavlja negativne posljedice po hrvatski nacionalni identitet i bit nove hrvatske države. Protiv toga se treba boriti’, naglasio je Marić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh