svabo

Sinj: Predstavljena monografija ‘Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919.-2019.’

Autor/ica
Objavljeno: 14 rujna, 2019
fericanci monografija

U organizaciji Grada Sinja, Viteškog alkarskog društva i Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora, u dvorani Muzeja Sinjske alke danas je predstavljena monografija ‘Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919.-2019.’

Riječ je o monografiji koja riječju i slikom svjedoči duboku i neprekinutu povezanost s djedovskim korijenima iz kojih su se kroz cijelo jedno stoljeće granale obitelji u plemenitoj Slavoniji bogatim plodovima njihovih nasljednika, sinova i kćeri, unuka i praunuka u kojima živi krševita i ponosna Dalmatinska zagora. Kao takva izazvala je veliku pozornost čitatelja, pa je tako nakon svega nekoliko mjeseci od izdavanja doživjela i svoje drugo izdanje, koje je danas predstavljeno u Sinju.

Okupljene u dvorani Muzeja Sinjske alke pozdravili su gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, a potom su sinjskoj publici monografiju ‘Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919.-2019’. predstavili dopredsjednik Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora Marijan Marunica, suradnik na monografiji Slavko Žanko, urednica monografije Jasna Jurković te likovni i književni kritičar Milan Bešlić.

fericanci monografija

Govoreći o ideji za izdanje monografije, dopredsjednik Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora Marijan Marunica kazao je kako su pripadnici druge generacije koja je rođena u Feričancima shvatili da će, ako ne naprave monografiju, nestati živa sjećanja na njihove bake i djedove.

‘Polako se rodila ideja prije tri godine, osnovali smo udrugu i iznenadili smo se što smo sve našli i što smo napravili. Dvije stvari su vrlo važne – prva da zabilježimo sve to, a druga da napravimo trajno obilježje u Feričancima. Tako smo u centar Feričanaca postavili kip guslara, rad kipara Josipa Turkalja, inače Meštrovićevog asistenta iz Amerike i kip je napravljen u kamenu koji je za tu namjenu dovezen iz Trilja.’

Govoreći o samoj monografiji, Marunica je kazao:

‘Monografija donosi pregled svih obitelji koje su prije sto godina doselile u Feričance. Došlo je oko 600 ljudi iz 120 obitelji odmah nakon 1919. godine. Kasnije su obitelji sporadično još dolazile u Feričance. Moram reći da je taj put bio fantastičan – putovali su tjedan dana iz Dalmatinske zagore. Dakle, trasa je bila sela Dalmatinske zagore, Sinj, vjerojatno rerom do Splita, brodom do Metkovića, od Metkovića preko Mostara i Sarajeva skroz do Osijeka i u Feričance. Dakle jedna epopeja gdje su išle po tri generacije zajedno. Isključivo je egzistencija bila u pitanju, rat je bio završio i bila je borba za opstanak’, kazao je Marunica.

fericanci monografija
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh