semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Sinj: Predstavljene knjige ‘Planinska satnija Velebit’ i ‘Operacija Maslenica’

Autor/ica
Objavljeno: 8 veljače, 2020
sulj knjige

U dvorani Muzeja Sinjske alke sinoć je upriličeno predstavljanje dviju knjiga povjesničara Tomislava Šulja – ‘Planinska satnija Velebit’ i ‘Operacija Maslenica’. Promociju knjiga organizirali su Specijalna postrojba GSOS MORH PLANINSKA SATNIJA VELEBIT, Ogranak Matice hrvatske Sinj i Centar za kulturu Novi Zagreb.

Na samom početku okupljene su pozdravili predsjednik Ogranka Matice hrvatske Sinj fra Mirko Marić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i ravnatelj Centra za kulturu Novi Zagreb Branko Marić. Nakon pozdravnih riječi uslijedila je promocija knjiga, a uz autora Tomislava Šulja o knjigama su govorili Branko Marić i zamjenik zapovjednika Planinske satnije Velebit Ivan Host.

sulj knjige

Govoreći o svojoj knjizi ‘Operacija Maslenica’ Tomislav Šulj je kazao:

‘To je knjiga o sjećanjima sudionika Operacije Maslenica na tu oslobodilačku akciju Hrvatske vojske. Jednim dijelom knjiga je vezana i uz ovaj kraj. Naime,u jednom od šest poglavlja opisuje zbivanja u oslobađanju okupiranog prostora hidroelektrane Peruća, što nije bio dio Operacije Maslenica, ali je posljedično u to vrijeme oslobođen. U toj knjizi na neki način dajemo novo svjetlo na sve ono što se zbivalo tijekom Operacije Malenica, nešto što u dosadašnjim analizama te akcije nije bilo dovoljno vrednovano.’

Šulj je dodao kako knjiga ‘Planinska satnija Velebit’ donosi zaboravljenu priču o ratovanju na Velebitu, kojeg svi vežu uz djelovanje Specijalne policije, no tamo su u puno težim uvjetima djelovali i pripadnici vojske.

‘Ovdje govorimo o pripadnicima specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. Posebnost knjige je što su ti pripadnici Planinske satnije Velebit svi redom bili vrhunski speleolozi i alpinisti, ne samo na razini Hrvatske nego i u svjetskim okvirima. Iako nisu bili vični ratovanju, svi oni su se ’91. osjetili pozvani odazvati i doprinijeti onime u čemu su najbolji, a to je poznavanje tih planina. U jesen ’91. digli su se gore na Velebit i držali su te linije sve do početka Operacije Maslenica’, kazao je Šulj.

Dodajmo kako će prihod od prodaje knjiga ‘Planinska satnija Velebit’ i ‘Operacija Maslenica’ biti namijenjen za izgradnju crkve u Brnazama.

sulj knjige
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh